четвер, 07 серпня 2008 19:19

Піаніно Леонтовича з"їдає шашіль

Автор: фото: Людмила ЛИПЕЦЬКА
  Директор музею Світлана Булашова біля піаніно Миколи Леонтовича. У 2005 році з музею вкрали 18 предметів. Серед викраденого — бронзова  попільничка 1632 року
Директор музею Світлана Булашова біля піаніно Миколи Леонтовича. У 2005 році з музею вкрали 18 предметів. Серед викраденого — бронзова попільничка 1632 року

Музей композитора Миколи Леонтовича в селі Марківка Теплицького району готують до капремонту. На це з обласного бюджету виділять 100 тис. грн.

— У небезпеці найцінніший музейний експонат — піаніно Леонтовича. Звучить воно гарно, але його точить шашіль. Та й клавіші деякі позападали, — каже директор музею Світлана Булашова, 33 роки. — Воно 1896-го року. На ньому вчилися грати діти брата Миколи Леонтовича Олександр та сестри — Марія, Вікторія, Олена.

Піаніно жодного разу не реставрували. Шашіль музейникам рекомендують вивести гасом. Але потрібні компетентні фахівці. Грошей на інструмент не виділяли.

— Врятувати його ще можна — було б фінансування, — зазначає завідувач Теплицького райвідділу культури Віктор Прокопенко, 40 років. — Район небагатий, не може взяти на себе витрати. Леонтович — це національне надбання, а не лише Теплицького району. Про всесвітньо відомого автора "Щедрика" згадують лише з нагоди якихось свят. Торік на 130-річчя композитора була постанова Кабміну про виділення коштів на ремонт музею. Але ми так і не дочекалися тих грошей.

Меморіальний комплекс у Марківці відкрили 1977-го, який ЮНЕСКО оголосило роком Леонтовича. Тут 22 січня 1921 року в батьківській хаті чекісти застрелили композитора. Йому було 43 роки.

У чотирьох кімнатах музею зберігаються старі фото родини Леонтовичів, рукопис партитури його твору "Козака несуть", особисті речі.

Зараз ви читаєте новину «Піаніно Леонтовича з"їдає шашіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути