Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 17:41

Картки для голосування депутатам роздаватимуть перед сесією

  Начальник управління комп’ютеризації вінницької міськради Олександр Риженко: ”Депутати бачитимуть на екранах запитання, бо іноді не знають, за що голосують”
Начальник управління комп’ютеризації вінницької міськради Олександр Риженко: ”Депутати бачитимуть на екранах запитання, бо іноді не знають, за що голосують”

У Вінницькій міській раді встановили систему голосування "Віче", яку розробили харківські інженери. Із бюджету міста на це витратили 190 тис. грн.

— Пульти голосування встановлюємо перед сесіями. Це дозволяє використовувати приміщення не тільки для їх проведення, а й для семінарів, зустрічей, — розповідає начальник управління комп"ютеризації вінницької міськради 28-річний Олександр Риженко.

Чи надійна система голосування за картками? Не застосовуватимете голосування за відбитками пальців?


— Кожна картка депутата є індивідуальною. Вона видається перед сесією і здається після завершення. Система голосування за відбитками пальців надійніша, але дорожча. У міськраді депутатів небагато, всі знають одне одного.

Які переваги системи голосування "Віче"?

— Вона економить час. Депутати бачитимуть на екранах запитання, бо іноді не знають, за що голосують. Результати висвічуються на трьох плазмових екранах. Під час сесії ведуться відео- та аудіозаписи. На голосування виділяється 10 секунд. Цього достатньо, щоб натиснути кнопку. У Верховній Раді дають лише дві секунди.

Чи можуть хакери проникнути в систему?

— Вона закрита. Кожен пульт — це міні-комп"ютер, який має свою програму. Основний комп"ютер із базою даних стоїть в окремій кімнаті. Доступ до нього має лише довірена людина секретаріату.

В яких містах України є такі системи голосування?

— В Одесі, Хмельницькому, Львові та Ужгороді. Поки що скарг не було.

Чим відрізняється ваша система голосування від тієї, що у Верховній Раді?

— Пульти для голосування виставляють на столи перед сесією і забирають одразу після неї. У Верховній Раді система має більше захистів від фальшивого голосування. Наша призначена лише для проведення сесійного голосування.

Зараз ви читаєте новину «Картки для голосування депутатам роздаватимуть перед сесією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути