середа, 16 січня 2008 07:10

В Ужгороді не встигають вивозити сміття

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Так виглядають смітники по вулиці Закарпатській в Ужгороді
Так виглядають смітники по вулиці Закарпатській в Ужгороді

На вул. Заньковецької в Ужгороді знаходиться комплекс дев"ятиповерхівок-"малосімейок". Їхні мешканці щодня викидають із вікон пакети зі сміттям на тротуари та проїжджу частину.

— Ми вже і просили людей, і об"яви клеїли, і погрожували міліцією — не допомагає, — скаржиться працівниця ЖРЕРу N3 Мар"яна Митро. — Якби за руку спіймати — можна й оштрафувати. А так двірники вимушені прибирати.

Протягом минулого року сміття в Ужгороді побільшало. Три підприємства не встигають його вивозити. Найбільш забруднені території на вулицях Закарпатській, Заньковецької, Бородіна, Джамбула, Фединця, Белінського, Станційній. У багатьох мікрорайонах сміття інколи не вивозять по тижню-два.

У забрудненні міста чиновники звинувачують городян.

— Жителі почали більше смітити, а я не можу біля кожного поставити двірника, — каже начальник головного управління міського господарства Іван Крайниківський, 41 рік. — Якщо в 90-х роках на Барвінківське сміттєзвалище щодня вивозили по 300 кубометрів сміття, то тепер ця цифра зросла у два з половиною рази — дотягуємо до 700 кубів.

Чиновник говорить, що жителі міста не хочуть платити за послуги. Мовляв, аби укласти угоду з мешканцями приватних будинків, треба щонайменше 3–4 рази прийти до них додому. Замість того, щоб платити щомісяця 5 грн за вивезення сміття, вони викидають його, де можуть.

Городяни вважають, що в засміченості Ужгорода винні комунальні служби та мерія.

— Я от вирахував собі: ми платимо по 5 гривень щомісяця за прибирання. Це один долар. Множимо на 120 тисяч городян. І якщо навіть 20 тисяч із них не платитимуть, все одно за рік бюджет отримує мільйон двісті тисяч доларів. Куди ці гроші діваються? — міркує 49-річний Петро Данило із вул. Боженка.

В селах зі сміттям складніше

Щороку в Україні утворюється 10–12 млн т сміття. Найбільше в Києві, Львові, Одесі, Донецьку, Харкові та Дніпропетровську. Його вивозять на 6 тис. полігонів. Окрім того, по всій країні існують 3 тис. стихійних звалищ біля доріг і в лісах.
— Основна проблема з побутовим сміттям — його ніхто не сортує. Полігонів замало, а існуючі вже перевантажені, — відзначає експерт із екологічних питань Партії зелених України Ігор Кирильчук, 42 роки. — У нас немає окремого полігона для утилізації медичного сміття. Шприци, якими кололи туберкульозних і ВІЛ-інфікованих, викидають на загальний смітник. Потім усе потрапляє в ґрунтові води.
38-річний Євген Колишевський, директор екологічної організації "Голос природи" з Дніпродзержинська, каже, що утилізація пластику — це окрема проблема:
— Він не розкладається, і його не можна палити, бо виділяється отруйна речовина діоксин. Це призводить до раку. В Україні немає заводу з переробки пластику. Його дроблять і відправляють до Європи, де переробляють і додають у будматеріали.
У селах проблема сміття стоїть гостріше, переконаний еколог:
— У містах люди знають, що палити пластик не можна. А в селі цього нікому не докажеш. А ще у нас не налагоджена система прийому використаної сировини. Людина, яка себе поважає, ніколи не піде здавати пляшки в пункт, де їх приймає бомж.

Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді не встигають вивозити сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути