Ексклюзиви
субота, 13 вересня 2008 07:04

У Західній Україні утворили живий ланцюг єднання

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Люди стоять у живому ланцюгу вздовж вулиці Незалежності в Івано-Франківську, 12 вересня 2008 року. Праворуч (у вишиванці) Остап Репета, вояк УПА
Люди стоять у живому ланцюгу вздовж вулиці Незалежності в Івано-Франківську, 12 вересня 2008 року. Праворуч (у вишиванці) Остап Репета, вояк УПА

В Івано-Франківську 12 вересня з Вічевого майдану вздовж вул. Незалежності протягнувся живий ланцюг. За годину він розрісся в 5 тис. осіб. Акцію підтримало прикарпатське містечко Коломия. Вона продовжиться в Чернівцях, Львові, Тернополі, Закарпатті, Вінниці, Хмельницьку, Рівному та на Волині.

Хто не тримав синьо-жовтих стягів та транспарантів, взялися за руки. Люди надіються, що ланцюг єднання підтримають й інші області України.

— До нас звернулися політичні партії "Наша Україна", КУН, "Рух", УНП, ЄЦ і обласна рада підтримала, — розповідає на площі губернатор області Микола Палійчук, 37 років. — Ніхто не планував, що стільки краян приїде. Ми хочемо бачити всіх небайдужих. Ланцюг простягнеться по всіх населених пунктах. Так хочемо зберегти незалежність України.

Акція організована на підтримку президента Віктора Ющенка. До живого ланцюга приєдналися студенти Університету нафти й газу, Прикарпатського національного університету, медичної академії.

— Не дивлюся телевізор місяць. Кожен політик бреше, як собака, й оком не моргне, — обурюється третьокурсниця 20-річна Тетяна Дзундза. — Підвищать нам стипендію. Що за неї купиш, як ціни підскочили через цю нестабільність?

Люди покидали роботу, аби вийти подивитися, що коїться на центральній вулиці міста.

— Нехай краще йдуть працювати, — гукає банківський працівник Володимир.

— Ми революціонери! — відказує доцент медичної академії Микола Кардащук, 80 років.

— Якщо треба буде підтримати ланцюг єднання в інших областях України, без вагань поїду, — продовжує чоловік. — Не боюся, бо я гуцул із Карпат. Ніс із студентами домовину смерті комуністичного режиму в 1990-х. Вивішував прапор із Степаном Хмарою. Перед тим нас омоновці побили.

— Не можемо спати, бо не маємо права, — говорить 78-річний Остап Репета, воїн Української повстанської армії — Я син політв"язня. Батько мій Василь по тюрмах згнив. Жодної акції ще не пропустив, завтра поїду до Львова.

Ланцюг єднання простояв в Івано-Франківську 3 год. Потім люди поїхали автобусами до Коломиї.

Зараз ви читаєте новину «У Західній Україні утворили живий ланцюг єднання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути