четвер, 25 грудня 2008 20:17

У Василя Миронюка потекли стіни нового будинку

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Василь Миронюк із села Мишин на Івано-Франківщині біля старої хати, зруйнованої повінню у липні 2008 року
Василь Миронюк із села Мишин на Івано-Франківщині біля старої хати, зруйнованої повінню у липні 2008 року

У новому будинку 38-річного Василя Миронюка із села Мишин Коломийського району на Івано-Франківщині почалися проблеми. Стіни в хаті запліснявіли, на стелі з"явився грибок.

Миронюк у Мишині був єдиним, чию оселю зруйнувала липнева повінь. Сума його збитків потрапила під першу категорію виплат. Від коштів Василь відмовився. Попросив збудувати нову хату.

— Я не хотів брати гроші, бо що то — за ті гривні зараз дім побудуєш? Я сам, хто б поміг з роботою? — зітхає Миронюк.

Роботу розпочали, коли владнали справи з документацією, а держава виділила кошти. У Миронюка була стара однокімнатна хатина. Жив із матір"ю, кілька років тому вона померла. Новий будинок розраховували за квадратними метрами й кількістю членів сім"ї. На одну людину звели хату на 50 кв. м. Обійшлося це у 146 тис. грн.

За зведення дому взялася фірма "Надія" із сусіднього села Верхній Вербіж. Роботи розпочали наприкінці серпня. За тиждень залили фундамент, за місяць вигнали стіни. У жовтні, коли на Прикарпатті знову задощило, будівельники збирали дах.

— Дуже лило. У таку погоду й виконували роботу, бо треба було здати в строк, — говорить прораб будівельної фірми "Надія" 44-річний Володимир Чернятович. — Накрили, а цегла так і не просохла.

За місяць поштукатурили стіни, вбили дерев"яну підлогу, пофарбували. Вставили вікна та двері, огорожу змайстрували. 15 листопада, як і казав президент Віктор Ющенко, господар отримав ключі від будинку.

— Я хотів, аби хату вже здали, бо не мав де ночувати. Доки будували, то ще якось у старій перебивався. Та вона розвалена — без однієї стіни. Там можна було спати, доки було тепло. Боявся, що в дощ дах на голову впаде, — розказує Василь Миронюк.

До новобудови чоловік перебрався, одразу як поставили дах. Перевіз диван і одяг, більше зі старої хати брати було нічого. За кілька тижнів розпочалися проблеми. Стіни і стеля помокріли. У кутах капало, наче під дощем. У хаті тхнуло пліснявою, на стінах з"явився грибок.

— Усьо тече, не знаю, що робити: новий дім, а вже як старий, — бідкається господар.

Будівельники радять: слід добре опалювати і провітрювати кімнати.

— Будинок сирий, його прогрівати треба, — зауважує прораб. — А хазяїн економить, не хотів, щоб ми йому парове проводили, тільки пічки. Казав, буде дровами топити, так йому вигідніше. А пічка так хату не нагріє. Стіни були мокрі, бо постійно падав дощ, коли велися роботи. Надто стислі строки здачі.

Аби допомогти Миронюкові, будівельна фірма привезла чоловікові фіру дров. Василь палить і навстіж відчиняє вікна, аби провітрювалися кімнати. Однак, за його словами, це нічого не дає.

— Вони не сохнуть так, як треба. Якщо спалю зараз усі дрова, що в зимі робитиму? — переживає господар.

Інженер із франківської будівельної фірми "Будмагнат" зазначає: сушити в такий спосіб стіни все одно, що викидати гроші в повітря.

— Стіни так не висохнуть. Треба, щоб сухе гаряче повітря розподілялося однаково по всій кімнаті, щоб не було пари. То взагалі велика помилка — будувати і здавати  будинок за два місяці. Йому після основних робіт треба було вистоятися щонайменше вісім тижнів, а потім проводити оздоблювальні. А то як вийшло: по мокрих стінах нанесли штукатурку — зрозуміло, що тепер та вся вологість і виходить на поверхню. Сушити треба якимись електричними нагрівачами або проводити до хати газ, — каже Володимир Зарінський, 49 років, із "Будмагната".

Зараз ви читаєте новину «У Василя Миронюка потекли стіни нового будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути