понеділок, 27 серпня 2007 07:04

У Луцьку відтворили квартиру Лесі Українки

Під стінами замку Любарта в "Старому місті" Луцька створили кімнату-музей "Лесина вітальня". Експозиція розташована в колишній квартирі родини Косачів, де в 1890–1891 роках мешкала з батьками 20-річна Леся Українка.

Музей відтворює тогочасний інтер"єр трикімнатної квартири, коли глава сім"ї служив у Луцьку мировим суддею. На першому поверсі — простора вітальня зі старовинними шафами, кріслами і столом. На стінах — копії фотографій міста кінця ХІХ ст.

На другому поверсі — робочий кабінет, де Леся Українка писала вірші. Тут представлені стенди з листами й малюнками Луцького замку поетеси та її брата Михася. Посеред кімнати стоїть фортепіано — копія того, на якому грала мати Олена Пчілка.

— "Лесина вітальня" — справжній музей для творчої інтелігенції. Тут митці зможуть влаштовувати поетичні читання, презентувати книги і проводити творчі вечори, — каже директор Луцького історико-культурного заповідника "Старе місто" Тарас Рабан, 49 років.

Відреставрована квартира на вулиці Кафедральній — одна з тих трьох, де в різний час мешкала родина Косачів. Працівники заповідника намагаються знайти глиняний будинок сім"ї над річкою Стир. Саме там на Водохреща 9-річна Леся пішла рубати лід і застудила ноги. 1891 року зі своєї останньої квартири на Кафедральній поетеса виїхала на лікування до австрійського Відня й уже ніколи не поверталася до Луцька.

Зараз ви читаєте новину «У Луцьку відтворили квартиру Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути