пʼятниця, 24 березня 2017 06:35

Снаряди з військового складу розлетілися на два кілометри

У ніч на 23 березня в селі Яковенкове Балаклійського району Харківської області прогриміли вибухи на військових складах. Загорілася третина 65-го арсеналу Міністерства оборони. Зірвалися снаряди калібру 120 і 152 мм.

Основна версія — на склади скинули запалювальні снаряди з безпілотника.

— Допитали добовий наряд. Перед вибухами вони чули шум літального апарата, схожого на безпілотник. Почало вибухати у двох місцях складу, де зберігали ракетно-артилерійське озброєння, — розповідає головний військовий прокурор 48-річний Анатолій Матіос. — Перевіряємо й версію недбалого ставлення до обов'язків.

Від детонації снаряди розлетілися на відстань до 2 км. Деякі влучили в житлові будинки. До ліквідації вогню залучили понад 300 рятувальників, бійців Нацгвардії та поліцейських.

У радіусі 10 км від епіцентру оголосили евакуацію. З сіл Яковенкове, Вербівка й міста Балаклія виїхали майже 20 тис. людей. Райцентр патрулюють військові. Встановили блокпости.

Вибухи чути в радіусі до 100 км, повідомляють у соцмережах.

"Щодо диверсії — то голосно сказано. Боєприпаси тут зберігали так, що достатньо було кинути недопалка й вони зірвалися б", — пишуть користувачі.

Склад із боєприпасами намагалися підпалити позаторік у грудні. Вогонь встигли загасити.

— Це могли влаштувати поплічники терористів, — говорить міністр оборони Степан Полторак, 52 роки. — Та обороноздатність країни не постраждала. Більшість припасів зберігають на інших складах.

— Якщо це — диверсія, то вона вигідна Росії, — каже нардеп від "Народного фронту" 38-річний Антон Геращенко. — Трагедія приверне увагу суспільства до того, що в Україні немає жодного заводу з виробництва боєприпасів. Єдине підприємство було в Луганську. Але його захопили бойовики й вивезли в Росію. За три роки війни у нас не з'явилося заводу, який би робив міни, снаряди для реактивних систем.

Якщо прем'єр-міністр не вирішить питання з виділенням грошей на будівництво необхідних підприємств, за кілька років нам не буде чим воювати. А повинні мати боєприпаси в необмеженій кількості на випадок широкомасштабної війни.

Поблизу Балаклії зберігають майже 175 тис. снарядів. Склад вважають одним із найбільших у Європі.

Зараз ви читаєте новину «Снаряди з військового складу розлетілися на два кілометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути