Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 05:15

"Слов'янський варіант не викликає патріотичних емоцій"

Мешканці сіл Халаїдове, Терлиця, Тарнава та Дібрівка Монастирищенського району Черкащини хочуть, щоб у їхніх церквах служба була українською мовою. На території цих сіл є два храми Московського патріархату. На зборах громади 136 чоловік підписалися під зверненням до владики Уманського і Звенигородського Пантелеймона. І отримали дозвіл.

Із настоятелем парафії 42-річним Миколою Богуславським спілкуємося у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Халаїдовому.

— Люди захотіли службу українською, бо на церковнослов'янській мові їм важко розуміти. Одна жінка, послухавши вінчання українською, підійшла й каже: "Батюшка, я 20 років вінчання чула, але не знала, про що говорять. А тепер усе зрозуміла".

Богослужіння українською мовою було санкціоноване ще 1921 року. Синод єпископів України дозволив це робити у парафіях, де цього бажають люди більшістю у дві третини голосів. 9 березня ми провели церковні збори. На службу зазвичай приходять 30-40 чоловік. Якщо більше сотні, це вже значна кількість. У людей було зацікавлення, зібрали 136 підписів.

Чому зараз виникла така ініціатива?

— Це питання обговорювалося на початку 1990-х, а потім стихло. В останні роки знову стало актуальним. Держава незалежна більше 20 років. Підростає нове, більш активне україномовне покоління. За опитуваннями, молодь здебільшого усвідомлює себе громадянами Української держави — хочуть жити тут і розмовляти своєю мовою.

Мова виховує патріотизм. Я читав книжку закарпатського письменника Івана Хланти. Він наводить такий приклад. У церкві священик говорить "І ще молимось за Богом бережену Українську державу. Уряд і військо її". А по-слов'янськи це звучить так: "Еще молимся обо хранимой стране нашей. Властех и воинстве ее". Cлов'янський варіант не викликає в людини патріотичних емоцій.

Коли була хвиля національного відродження, на початку 1990-х, служби проводили тими мовами, які людям ближчі. Але потім сталося розділення на Київський і Московський патріархат. Київський почав асоціюватись з українською православною церквою. А Московський — ніби російська. Але ми теж українська церква. У багатьох храмах Московського патріархату службу проводять українською. Наприклад, у Києві в Храмі Преображення Господнього.

Чи були люди, які виступили проти?

— Двоє людей звинуватили нас у тому, що хочемо перейти до Київського патріархату. Але це не так. Владика Черкаський Софроній (його вважають лідером "проукраїнського крила" в УПЦ МП. — "ГПУ") сам читає Євангеліє й акафіст українською, і це нікого не дивує. Я пам'ятаю його слова "Ми, мабуть, єдиний народ на світі, який соромиться своєї мови".

Важко було перевчитися правити?

— Пам'ятаєте, коли російськомовні художні фільми почали дублювати українською мовою? Спочатку було дивно, а потім звикли. Я десь півроку розучував тексти. Вчився читати так, щоб вони лилися. Якби це була французька мова, мені було б складніше. Але це ж рідна мова, вона зразу входить в ум і серце.

Виховує дочку і двох синів

Микола Богуславський родом із села Вільшанка Христинівського району Черкащини. Закінчив Почаївську духовну семінарію та Чернівецький православно-богословський інститут. Служив у Христинівському районі. Потім перейшов до парафії в селах Халаїдове та Терлиця. З дружиною 35-річною Світланою виховують трьох дітей: 10-річну дочку та двох синів — 4 і 7 років. Живе в будинку, що належить громаді. Власного авто не має. Дістатися до сусідніх сіл допомагають люди.

Зараз ви читаєте новину «"Слов'янський варіант не викликає патріотичних емоцій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути