Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2007 18:21

Після Водохреща тиждень не перуть

Водохреще або Богоявлення — завершальне свято у різдвяному циклі.

За біблійною оповідкою, цього дня — 19 січня — Іоанн Хреститель охрестив 30-річного Ісуса Христа в річці Йордан. Після обряду раптом відкрилося небо. Дух Божий у вигляді голуба спустився до Христа. Голос із небес промовив: "Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління".

Вечерю напередодні Йордану називають "голодною кутею". На стіл готують 12 страв. Перед трапезою господар бере кутю та виходить на поріг. Він тричі закликає до господи всю нечисту силу. А потім оглядається навсібіч і каже: "Ну, якщо ви зараз не прийшли до мене їсти, то згиньте з голоду та ніколи більше не приходьте!". Саме через це "побажання" вечерю називають голодною.

За віруванням, добро та злагода в родині пануватимуть цілий рік, якщо під час цих слів чоловіка ніхто не з"явиться, на поріг не вибіжить кіт чи інша тварина.

На Водохреще у храмах та водоймах освячують воду. Незаміжні дівчата, набравши її, поспішають додому. Вважається, котра першою занесе дзбанок до своєї господи, та першою одружиться і матиме щасливу долю. До посвяченої води також клали калину або намисто. Потім нею вмивалися, щоб щоки були рум"яними.

Після Водохреща жінки по селах тиждень намагалися нічого не прати у водоймах. Казали, що у воді сидить чорт і може вчепитися та утопити. Набирати воду ходили тільки чоловіки.

Зараз ви читаєте новину «Після Водохреща тиждень не перуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути