середа, 16 січня 2008 07:06

На дні народження Руданського розіграли шість подарунків

Минулої неділі кілька тисяч людей зібралися на центральній площі міста Калинівка Вінницької області відзначити 174-ту річницю з дня народження земляка поета-гумориста Степана Руданського. Вони обступили дерев"яний 10-метровий стовп. Зверху на ньому — шість коробок, в яких листи із назвами подарунків. Стовп слизький. Майже 20 чоловіків роздягаються до трусів. Просять потримати речі друзів та знайомих. Потім стають ногами один одному на плечі.

Деякі не долазять і спускаються.

— Спортом займися! — кричать таким. — Мало каші з"їв!

Першим верху дістається чорнявий чоловік. Юрба його під"юджує: "Давай! Давай!". На землю падає коробка. У ній лист: "Електроплита. Мішок цукру".

— Горілку гнатиму, — одягається ветеринар Валентин Чорний, 30 років, із села Нападівка Калинівського району. — І плита знадобиться, хоча село газифіковане.

21-річний Вадим Зуєв з Іванова того ж району з дівчиною Оксаною несуть додому виграного гусака.

— Засмажу з друзями, які допомагали на стовп вилазити, — показує Вадим на живого гусака, якого тримає за крила.

Ще чотирьом хлопцям дісталися мікрохвильова піч, пилосмок, два мішки зерна та порося.

Потім на сцені виступають читці. Найбільше оплесків отримує 19-річна Тетяна Мамчур із села Покутине Шаргородського району. Дівчина у червоній народній сукні читає гумореску Павла Глазового "Коханий козел". На словах "пишуть що завгодно. Вже доводять, що женитися на жінках не модно" глядачі вибухають реготом.

— Це моя коронна гумореска, — каже Тетяна. — Із нею поступила в Київський університет культури та мистецтв. У ній ідеться про неправильну орієнтацію чоловіків. А це зараз актуально.

Людей запрошують до імпровізованих дерев"яних будиночків із тинами. Кожному безкоштовно дають чарку самогону, шматок домашньої ковбаси, кілька пиріжків, кутю. Жителі села Пиків, що славиться ставками, пригощають юшкою з казана. А шашлик продають по 30 грн за 200 г.

На свято приїхав єдиний нащадок Степана Руданського його правнучатий племінник Олексій Боржковський, 74 роки. Чоловік працює військовим лікарем у Житомирі.

— Коли збиралися гості, батько починав співати "Повій, вітре, на Вкраїну", написану Руданським, — згадує Олексій Васильович. — У нашому комоді лежали мушлі, які прадід зібрав у Ялті, коли працював лікарем. Був його годинник. Але він зник, коли якось переночував один чоловік. Він представився "працівником органів".

У селі Хомутинці Калинівського району поховані батьки поета. Хатина Руданських не збереглася. На її місці збудували музей.

Зараз ви читаєте новину «На дні народження Руданського розіграли шість подарунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути