вівторок, 18 вересня 2018 00:25

Моряки третій місяць живуть на кораблі

Із 24 липня за 6,5 км від Одеси стоїть корабель "Волзький-33" з екіпажем на борту. Судно не має права заходити в український порт, бо його власник не перерахував Україні кошти за відкриття морського кордону. Це обов'язковий платіж, який роблять судновласники, заходячи в порти будь-якої держави.

В екіпажі 12 людей — вісім українців і чотири росіянина. У них закінчилися харчі.

— Моряки в стресовому стані. Пригнічені та знесилені, — говорить капітан корабля Руслан Лісіцин, 39 років. — Багатьом потрібна медична допомога. Їжа вже закінчилася. Кухар готує останнє, що можна знайти — картоплю, горох. Через те, що власник не заплатив за відкриття кордону, нам не мають права передавати харчі з берега. Такий закон.

Із моряками ніхто не підтримує зв'язок уже понад тиждень. До цього представники власника обіцяли вирішити ситуацію.

— Ми вийшли без вантажу ще 14 липня з порту в Туреччині, — продовжує капітан. — Отримали листа від власника з наказом іти в Одесу. Мовляв, там отримаємо зарплату й заміну. Морякам заборгували за півроку. Судно в аварійному стані, бо потрапляли в шторм. Будь-якої миті можемо залишитися без струму. Наді­слали листа на берег із проханням нам допомогти. Але відповіді немає.

Також екіпаж звернувся до профспілок моряків, благодійних організацій і юристів. Просять допомогти зв'язатися з власником корабля.

"Волзький-33" перевозив морем сухі вантажі. За документами корабель належить громадянину Панами. За домовленістю з ним, судно використовувала російська компанія "Волгадон". Там заявляють, що не відповідають за корабель. Відмовилися від співпраці з його господарем.

Зараз ви читаєте новину «Моряки третій місяць живуть на кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути