четвер, 04 вересня 2008 07:09

Гурвіц із Луценком пили шампанське та пиво

2 вересня Одеса відзначала день міста. На свято з"їхалися понад 300 тис. гостей. Дивилися карнавал, танцюючих слонів та гала-концерт на Потьомкінських сходах.

Святкування починається напередодні в найбільшому одеському ресторані "Сади Перемоги". У ньому мера 60-річного Едуарда Гурвіца вітають Людмила Гурченко, Михайло Жванецький та Роман Карцев. Уранці 2 серпня до Одеси прилетів міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки. Він дарує Гурвіцу — майстрові спорту зі стендової стрільбі — копію пістолета-кулемета Шпагіна. Із аеропорту міністр та міський голова їдуть у центр міста. Із родиною Гурвіца в супроводі 10 охоронців ходять вулицями. Міністр і мер фотографуються, п"ють шампанське та пиво, куштують раків, бичків.

— У мене два улюблених міста в Україні — Львів і Одеса, — каже Юрій Луценко. — До Одеси я приїжджаю, бо тут себе можна відчути не політиком і міліціонером, а нормальною людиною з почуттям гумору й оптимізмом, яких так не вистачає. Я не приховую, що зачастив до Одеси, бо політичне життя стає дедалі важчим. Хочеться ковтнути нормального повітря. Побачити людей, які щасливі, напевно, тому, що так далеко від Києва.

Тим часом місто починає святкувати. Одесити кладуть квіти до пам"ятників основоположникам міста Йосифу де Рібасу, герцогові де Рішельє та Григорієві Маразлі. О 12.00 біля будинку міськвиконкому лунає традиційний постріл із гармати. На Театральній площі починається театралізоване шоу. На відновленому Приморському бульварі відкривають виставку квітів — цій традиції понад 30 років. Там виступають дресировані московські слони.

На Дерибасівський шумить карнавал. Люди йдуть у костюмах одеських персонажів: Бені Крика, Кості-моряка, Папандопула, Остапа Бендера. У натовпі чутно фрази: "І шьо ві мнє говорітє", "Ой, нє морочьтє мнє мої прівєти", "Міша, ето ти ілі просто".

— В Одессе всё как-то особенно. Особенно язык — он не похож на русский и выгавор какой-то другой, — розповідає 37-річна Олена Скворцова з Москви. — Ми впервые на дне города, и это запомнилось больше всего из отпуска на Чёрном море.

На "Одеський міжнародний шаховий круїз" на Грецькій площі зібралося 214 учасників віком від 4 до 92 років. Проти них грали 10 майстрів міжнародного рівня. За 3 год. гри імениті шахісти пройшли 20 дощок кілька сотень разів. 15-річна Даша Зайцева обіграла міжнародного гросмейстера з Одеси Юрія Дроздовського.

— У сеансі одночасної гри можна перемогти навіть гросмейстера, — говорить Даша. — Якби ми грали один на один, результат був би очевидним. Але в день міста можна й порадувати молодих шахістів.

Гала-концерт гримить на Потьомкінських сходах. Виступають Тіна Кароль, Віталій Козловський, балет Freedom. Програму веде Тіна Канделакі. За підрахунками організаторів, за шоу спостерігали 100 тис. осіб.

— Симочка, а шьо Канделаки тоже из Одесcы? — запитує літня глядачка з віялом у своєї подруги.

— Нет, но судя по всему, тоже наш человек, — відповідає подруга, дивлячись у пенсне на сцену.

Свято закінчилося салютом о 23.00.

У день міста губернатор Одещини 51-річний Микола Сердюк утретє став батьком. У місцевому пологовому будинку N1 у другій половині дня його дружина Олена народила хлопчика вагою 3,5 кг. У Сердюків вже є син та донька.

Зараз ви читаєте новину «Гурвіц із Луценком пили шампанське та пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути