Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2009 07:55

Греко-католики відсвяткували вихід із підпілля

Автор: фото: Ярослав Станчак
  Колона священиків та вірян іде вулицями Львова у неділю, 20 вересня, до собору Юра
Колона священиків та вірян іде вулицями Львова у неділю, 20 вересня, до собору Юра

10 тис. вірян зібралися біля церкви архістратига Михаїла у Львові у неділю. Тут відбулася урочиста служба Божа з нагоди 20-річчя виходу з підпілля Української греко-католицької церкви.

— Із 1946 року греко-католики були поза законом, — розповідає "ГПУ" отець Мирон Палчинський, 69 років. — Мене в дев"ятому класі вигнали зі школи, бо сказав, що хочу бути священиком. Совєти думали, що, об"єднавши нашу церкву з православною, змусять галичан бути покірними владі. Але не так вийшло.

Пригадує, як підпільно служив відправи.

— По хатах, вночі, потайки. Бувало, їхав у село, виходив із машини на дорозі і йшов через ліс — щоб не перестріли. Люди плакали. Говорили, що від війни не бачили правдивого священика. Якось один у мене сповідався. Каже: "Я є старший слєдоватєль. Але не бійтеся, вам нічого не буде". Аж із Владивостока пара приїжджала хреститися. Пояснювали: "Хочемо до правдивого священика, тому приїхали".

Служба триває дві години. Люди заповнюють територію перед храмом, вул. Підвальну в центрі. Близько третини прийшли у вишитих сорочках. За 100 м від натовпу Свідки Єгови розкладають журнали "Вартова башта".

— У греко-католиків сьогодні свято, — каже чоловік в окулярах і костюмі. — Але нас вони не рухають. Ми усі служимо Богу.

Люди плакали. Говорили, що від війни не бачили правдивого священика

Після відправи багатотисячна колона з хоругвами вирушає до головного храму львівських греко-католиків — собору святого Юра. Там віряни виконують церковний гімн "Боже великий, єдиний, нам Україну храни". Собор святого Юра з 1946-го належав православним. 1989 року греко-католики почали відправляти тут служби.

— Я тут дві доби дєжурив, — згадує львів"янин Мирон Зеленевич, 46 років. Прийшов на свято з братами Василем і Богданом. — Православні приганяли автобуси з людьми, щоб нас вигнати. А нас що було — кучка. Я тоді працював на заводі "Електрон". Дзвонив начальнику зміни — з лінії людей знімали і вели сюди. Так всі хотіли відстояти свою церкву.

В оселі 54-річної Ольги Шопської з села Підлуби Яворівського району протягом 10 років служили підпільні відправи.

— Заслоняли вікна, зачиняли двері, щоб ніхто не дізнався, — згадує вона. — Але все одно в КГБ викликали. Але штраф таки заплатила, 50 карбованців. У нашій хаті відбували богослужіння відомі отці Василь Вороновський, Мирон Палчинський. Перший труїв хрущі, другий працював столяром у дитячому будинку. Ніхто не здогадувався, що вони священики. Але всі мали вищу освіту.

Зараз ви читаєте новину «Греко-католики відсвяткували вихід із підпілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути