четвер, 17 квітня 2008 07:06

Анджей Вайда уперше побував на могилі батька

Польський кінорежисер 82-річний Анджей Вайда приїхав до Харкова, аби представити свою нову стрічку "Катинь". У понеділок він із дружиною Христиною Захватович відвідав польське кладовище в П"ятихатках, де похований його батько Якуб Вайда.

Навесні 1940-го його з чотирма тисячами польських офіцерів розстріляли в застінках НКВД. Родина Вайди дізналася про це 1943 року. Його ім"я було в так званих катинських списках.

— Я дав собі слово, що приїду до Харкова на могилу батька, тільки коли зніму фільм "Катинь", — розповідає режисер у вступному слові перед початком фільму.

"Катинь" показували у "Кінопалаці" в рамках днів польської культури. Сюжет стрічки нагадує долю батька режисера. Головний герой Єжи потрапляє до радянського полону, веде щоденник, в арештантських вагонах його з іншими полоненими привозять до невеличкої станції й розстрілюють. Тіло впізнали по жетону. Так сталося і з батьком Вайди.

Фільм йшов дві години. У залі панувала тиша. Режисер сидів у першому ряду. Коли стрічка закінчилася, кілька хвилин присутні мовчали. Потім глядачі почали аплодувати. Деякі плакали.

— Мій батько — свідок катинського злочину, а мама переживала катинськую брехню, — розповів Анджей Вайда. — Адже був ще й обман: після 1945 року нас примушували вірити, що це зло зробили німці. На Нюрнберзькому процесі не вдалася спроба приписати це масове вбивство німцям, але все-таки з 1945 року в Польщі офіційна інтерпретація подій була саме такою. Я навіть не вірив, що настануть часи, що можна буде зняти фільм про Катинь.

Цього року "Катинь" номінували на "Оскар". 17 квітня фільм покажуть у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Анджей Вайда уперше побував на могилі батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути