понеділок, 05 травня 2014 18:03

В Кам'янці-Подільському "по-турецьки" встановили рекорд України
13

Днями в м. Кам'янець-Подільський, що на Хмельниччині, відбулось офіційне відкриття туристичного сезону 2014 під лозунгом "В одному місті – цілий світ".

Як передає кореспондент Gazeta.ua, знаковою подією цьогорічного святкування став фестиваль кави "Кам'янецька турка".

За словами місцевих кавоманів, саме в Кам'янці вперше на теренах сучасної України з'явився турецький напій. У 1681 році тут діяли 10 кав'ярень (ред., у Відні першу кав'ярню відкрили лише через два роки).

"333 роки кам'янчани приховували традиції кавоваріння. Отож цього року вперше вирішили пригостити усіх запашною кавою із 333-літрової турки. Нам це вдалось і ми встановили рекорд", - розповів кавовар Олег Ващинський.

Рекордну в Україні турку кави зварили на центральній площі Старого міста.

Місто семи культур – саме так сучасники називають Кам'янець-Подільський.

"Ця назва дійсно символічна. Адже у різні часи в нашому місті жили і творили трипільці, римляни, литовці, турки, поляки, вірмени, росіяни та євреї. Сьогодні намагаємось поєднати в одному місці цілий світ", - розповіла директор департаменту гуманітарної політики Кам'янець-Подільської міської ради Олена Кузема.

Під час фестивалю гості не лише випили сотні літрів кави, але й дізнались про історію кавоваріння, традиції приготування кави у різних культурах. Також усі охочі могли погадати на кавовій гущі, потанцювати під східні мелодії, або ж поїздити вулицями міста на БРДМі.

Ще одна родзинка свята - мистецька акція "Травнева палітра". Учасники змонтували найдовшу в Україні стріт-арт галерею "Мости єднання", де показали більше 4 тис. малюнків. Представники Книги рекордів України зафіксували рекордну протяжність галереї у 1330 метрів. За допомогою дитячих картин вдалось об'єднати два мости над річкою Смотрич: Новопланівський та Замковий.

"Проектом "Мости єднання" Кам'янець-Подільський пропагує мир і злагоду в суспільстві засобами образотворчого мистецтва. Це особливо актуально в нинішніх українських реаліях. На свято ми запросили багато міжнародних делегацій. На жаль, більшість побоялась приїхати до України у зв'язку з нестабільною політичною ситуацією", - розповів заступник міського голови Кам'янець-Подільська Василь Сукач.

Також під гаслом "Схід і Захід разом" на території Старої Фортеці вперше в Україні відбувся фестиваль силового мистецтва, в якому взяли участь найсильніші атлети країни.

Гості свята могли не лише скуштувати подільську кашу, а й власними руками спекти хліб в печі, розфарбувати щит, виготовити горщик та змайструвати справжній лук.

Крім того, поціновувачі оперного мистецтва відчули усю середньовічну атмосферу міста в історичній фортеці Руська брама, де організатори показали елементи опери в мініатюрі "Трубадур".

Вірменські квартали, польські храмами, руські площі, турецькі бастіони та литовські вулички відкривають старовинний Камянець-Подільський. Звично, що Стара фортеця найбільше приваблює туристів. Проте справжнє ноу-хау міста – це його унікальне вуличне мистецтво в промзоні.

Завдяки ініціативі сучасних художників зі всього світу промислові райони Кам'янця перетворились на цікавий туристичний об'єкт. Адже лише тут на багатоповерхівках постали величезні оригінальні мистецькі полотнища.

"Це соціальний проект. Щороку ми організовуємо музичний фестиваль "Республіка". На усі виручені гроші закуповуємо фарби, запрошуємо художників зі всього світу та розмальовуємо фасади будинків. До нас приїжджали митці з Іспанії, Австралії, Німеччини, Росії, Польщі. Аналогів такому мистецькому проектові в Європі немає. Проте створити подібне артдиво дуже дорого. Для однієї такої вуличної картини необхідно 20-30 тис грн. За два роки фестивалю вдалося зробити більше 15 великих малюнків", - розповів креативний директор фестивалю "Республіка" Андрій Захарко.

Зараз ви читаєте новину «В Кам'янці-Подільському "по-турецьки" встановили рекорд України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути