Ексклюзиви
середа, 11 жовтня 2023 05:30

Вселенський патріархат розтрощив план російської церкви
5

Синод зняв анафему з Філарета і Макарія
Фото: depo.ua
Синод зняв анафему з Філарета і Макарія
Філарета і Макарія визнали канонічними
Філарета і Макарія визнали канонічними
Анафему на Філарета наклала в 1997 році Московська патріархія

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріарха зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія. Їх визнали канонічними.

Російська православна церква наклала анафему, щоб завадити українській церкві отримати томос.

"Київська митрополія ніколи не була канонічно переданою Московському патріархату. Немає жодного офіційного документа, що підтверджує таке підпорядкування чи поступку з боку Константинопольської церкви", – повідомив Вселенський патріарх Варфоломій І.

Напередодні глави УПЦ КП Філарет та УАПЦ Макарій звернулися з апеляцією до Вселенського патріархату як до найвищої апеляційної інстанції в церковних судових суперечках. Вимагали скасувати анафему, яку наклала Російська православна церква.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору

Водночас до Вселенського патріарха вирішив звернутися тодішній президент Петро Порошенко:

"Я як президент ухвалив рішення звернутися до Вселенського патріарха, до його всесвятості із проханням надати томос Українській помісній автокефальній церкві".

Депутати Верховної Ради підтримали наміри Порошенка.

За кілька днів Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

Після зняття анафеми Вселенський патріарх Варфоломій І організував 15 грудня 2018 року об'єднавчий собор українських православних церков. Учасники собору встановили статут і обрали предстоятеля ПЦУ. Ним став митрополит Епіфаній (Думенко). Собор очолив уповноважений представник Вселенського патріархату – митрополит Галльський Еммануїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Філарета прокоментували рішення синоду РПЦ

6 січня 2019-го Україні надали томос – підтвердження автокефального церковного устрою православної церкви. Його видав Вселенський патріарх Варфоломій I і Священний Синод Константинопольської православної церкви для Київської митрополії.

15 жовтня 2018 року Російська православна церква повністю припинила євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Синоду РПЦ у Мінську. Керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон заявив, що Синод РПЦ "визнав неможливим подальше євхаристійне спілкування з Константинополем".

Зараз ви читаєте новину «Вселенський патріархат розтрощив план російської церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути