субота, 10 листопада 2012 11:42

У Штатах можна мандрувати тільки автівкою, автостоп заборонений
8

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
Діана Карпенко-Кантер, 24 роки, два роки тому мандрувала з маленькою донькою Магдаленою Північною і Південною Америками автостопом, записуючи казки корінного населення.

"У Штатах знайти казки було непросто, - розповідає Діана. - У резерваціях люди хоч і виглядають на індіанців, але вони дуже американізовані. Індіанська резервація — це ті самі бургер-кінги, Макдональдси і супер-маркети. Єдина різниця втому, що на території резервації дозволено будувати казино, на чому індіанці і тримають свій бізнес. У Штатах це майже всюди заборонено. Індіанська резервація — специфічне місце. Якщо ти купуєш сувенір, із тобою ще будуть розмовляти. Якщо відразу починаєш розпитувати, перед тобою закривають двері. Типу, у них це великий секрет за сімома замками. Але це більше понти для туристів".

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
Від Північної Америки, на відміну від Південної, враження Діани не найкращі.

"Американці — гвинтики, які справно працюють на свою систему. У супермаркеті продавець на касі автоматично запитує "Ноw are you?" - "Як твої справи?". Всі кажуть : "Добре". Одного разу я побачила ситуацію, коли бабуся вирішила відповісти на це запитання. Продавець дуже пошкодував, що її запитав. Нью-Йорк - як Вавілон. Тут на одному кроці бачиш арабів, замотаних у паранджу, на іншому — двометрового негра-гея з леопардовою сумочкою. Увесь світ у тебе на долоні. Туди приїздять з усіх країн і намагаються замутити свій бізнес. Враження перших днів — що ти знаходишся на великому заводі. Усі безперервно працюють. Штати — ідеальне місце для заробляння бабла. Але це як гра в рулетку. Система така, щоб, заробивши гроші, ти їх тут же й спускав. Вирватися звідти неможливо".

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
Більшість американців, за словами Діани, не люблять пересуватися власними ногами.

"У Штатах батьки возять дітей у візочках до 8-10 років. За кілька років після цього діти пересідають на власні машини. У супермаркетах є спеціальні візки, на яких можна їздити, поки перекинеш свою велику попу назад у машину. В Америці автостоп заборонений. У багатьох штатах є навіть знак — перекреслена рука. Поліція постійно ганяє стопників. Ми з дитиною проїхали якийсь шмат дороги автостопом, а потім зрозуміли, що це просто небезпечно — поліція у нас може її забрати. Штати не пристосовані до будь-яких подорожей, окрім як на машині. Є міста, де немає пішохідних тротуарів. В Америці за 500 баксів купили стару машину і нею пересувалися країною. В цьому джипі ми жили і ночували".

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
Західне і східне узбережжя Штатів дуже відрізняються — каже мандрівниця. Товсті американці живуть на сході. А захід опанували авантюристи -там люди всі засмаглі, є пляжна і спортивна культура. Там всі так виглядають, як голівудські зірки.

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
"У Штатах втрапила в халепу. Подорожувала сама, вирішила пройти до Гранд Каньйону, а наступного дня з'єднатися з чоловіком у Лас-Вегасі. Походила зі знайомою каньйоном, потім з нею попрощалася і почала спиняти машини на Лас-Вегас. Спершу мене підвезли якісь тайці, потім узяв дядько на фурі. Огрядний, з черевом, в окулярах. Їдемо, спілкуємося, по черзі співаємо пісні. Розказую йому про нашу країну. Раптом каже мені, що по дамбі не зможе проїхати, бо там знімають "Термінатора", і треба об'їздити. Вже смеркає, починаю дивитися таблички міст, і розумію, що ми їдемо просто в протилежний бік кілометрів 500. Я до останнього людині довіряю. Показую йому карту, кажу: "Чувак, може, ти помилився?". Він каже: "Не переживай". І повертає по тій дорозі в протилежний бік. 12-та ночі. Зупиняється, і я розумію, що ми приїхали. Довкола нема ні фіга. Найближче місто за 20 кілометрів. Навколо траса й Арізона, низенькі колючі кущики, навіть на дерево не залізеш. У голові окріп. Потягнувся до мого плеча рукою — я починаю бити ногами, намацую ручку дверцят, стрибаю з фури вниз, кудись біжу у темряві, бачу вдалині ліхтарі, добігаю — колючий дріт. І чую, собаки гавкають. Це виявилася стара зупинка. Я за нею причаїлася і так простояла всю ніч. Дочекалася ранку. Було 4 липня. День незалежності Америки".

Одного дня у Лос-Анжелесі донька Діани 2-річна Магдалена захотіла морозива. "Зароби", - сказали батьки.

"Магда дала кілька концертів на гармошці, заробила купу доларів і просунувши жменю зелених у вікно, купила собі гіганське морозиво".

Автор: фото надане Діаною Карпенко-Кантер
 
"Ми ставимо собі кордони, особливо старше покоління, - каже Діана. - Мої батьки досі мріють поїхати в Литву, до якої рукою подати. Але для моєї мами похід у посольство - як перешкода. Вважає, що її не випустять звідси. Але коли починаєш рухатися, розумієш, що це насправді дуже просто. Звісно, є країни, які справді ставлять нам табу. У посольстві Канади або Штатів дійсно відчуваєш себе людиною третього світу".

Зараз ви читаєте новину «У Штатах можна мандрувати тільки автівкою, автостоп заборонений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути