вівторок, 05 червня 2007 17:05

З дитиною добре відпочивати в Туреччині

Автор: фото: Олександр ГРИЧКА
  Киянка Яна Лабезна на містку в єгипетському готелі. Зі своїм хлопцем Олександром Гричкою за кордоном вони відпочивали навесні цього року
Киянка Яна Лабезна на містку в єгипетському готелі. Зі своїм хлопцем Олександром Гричкою за кордоном вони відпочивали навесні цього року

"Цього літа українці знову їхатимуть відпочивати за кордон", — каже Лариса Братко, 35 років, менеджер із продажу путівок столичної туристичної компанії "Алекс-Тур". Місцеві курорти залишаються менш модними, бо ціни високі, а рівень сервісу низький.

До п"ятірки найдешевших і найпопулярніших закордонних літніх поїздок входять відвідування Туреччини, Єгипту, Тунісу, Чехії та Чорногорії. Майже всі туроператори пропонують путівки з однаковими умовами: чартерний переліт, проживання у готелі та медична страховка. У кімнаті готелю є кондиціонер, телевізор, телефон, міні-бар, фен. У кожному номері ванна чи душова кабінка. Якщо пощастить, отримаєте номер із балконом. Екскурсії та додаткові розваги купують окремо.

— Ми з Андрієм дуже довго вибирали, куди цього року поїхати, — розповідає киянка Ольга Кадачігова, 26 років. — Уперше вирішили взяти із собою 4-річного сина Артема. Нам хотілося і малявку оздоровити, — каже Ольга, — і самим відпочити.

Жінка звернулася до турагенцій. З"ясувалося, що з дитиною варто їхати у Туреччину — там найкраще розвинутий дитячий сервіс. У готелях працюють дитячі організатори, яким можна довірити малюка. Вони влаштовують усякі програми — посвячення в піратів чи русалок, дитячий боді-арт, забавки з м"ячами на воді. Глибина дитячих басейнів від 30–50 см. У ресторанах є дитячий стіл та високі стільчики, щоб зручно було годувати зовсім маленьких.

— Для подорожі з дітьми в Туреччину ми пропонуємо сім"ям готелі типу HV, хоум віладж — туристичне село, — пояснює Лариса Братко. — Ці пансіонати не мають зірок, але їхній сервіс не поступається хорошому 5-зірковому готелю. Номери розділені на дві частини — спальню та невеличку кімнату.

Узбережжя Туреччини добре для сімейного відпочинку ще й тим, що у морі немає медуз, а пісок на пляжах мілкий та м"який. Майже все узбережжя позначене "блакитним прапором" — міжнародним знаком екологічної якості. Відпочинок у Туреччині коштує $400 на одного.

Море у Чорногорії чистіше, ніж у Єгипті

Літо для Єгипту — не сезон. Температура повітря у тіні сягає +40 градусів. Але українські туристи їздять відпочивати й у цю країну. У готелях від спеки рятують кондиціонери, а на пляжах — прохолодна вода.

— У Єгипті я зрозумів, що вперше в житті побачив справжнє чисте море, — розказує киянин Олександр Гричка, 28 років. — Рибу можна ловити руками. Хоча й не варто, — сміється, — її не їдять. Екскурсії краще купувати на місці, а не в туроператорів — так дешевше майже наполовину. Найбільше мене та мою дівчину Яну здивувало, що араби здогадалися, що ми українці. Навздогін декламували: "разам наз багата, наз не падалати".

Єгипетські тури дешевшають у кінці листопада — на початку грудня. А на Новорічні свята дорожчають удвічі. Влітку, у не сезон, подорож на 10 діб до Єгипту обійдеться в $465 на одного. Восени та весною путівка коштуватиме від $650.

У Тунісі найчастіше туристам пропонують жити в бунгало. За 1 динар чайових прибиральниця щоранку складатиме ковдру на ліжку у вигляді троянди чи іншої квітки. Пісок на пляжах білий і чистий. Ціни на тамтешніх базарах у 10 разів вищі, ніж у магазинах. Тому по сувеніри краще йти до крамниць. У Тунісі обов"язково треба побувати в Сахарі — найбільшій пустелі на Землі. Фінікові пальми — гордість країни. Фініки їдять, а ще з них роблять ліки від кашлю та астми. Їх можна купити в аптеках. Подорож до Тунісу на 10 днів коштує від $545.

Поїздка до Чехії належить до найпопулярніших серед українців екскурсійних турів.

— Найбільше мене вразив собор святого Вітта, — із запалом розповідає київський студент Андрій Лизанець, 24 роки. — По Чехії треба їздити самому. Купив мапу і не маєш проблем. Коли ти сам, ніхто не примушує який-небудь собор роздивлятися 5 запланованих хвилин. Чехія — це країна, в якій потрібно гуляти й насолоджуватися краєвидами.

У путівку входить сніданок та послуги україномовного (або російськомовного) екскурсовода. Окремо можна купити екскурсії в Карлові Вари — 20 євро, по замках Чехії — 25 євро. Чехія — це візова країна. Оформленням візи займається турагентство. Йому треба віддати два фото — 3х4 см і довідку про доходи за останні 6 місяців. 6-денна подорож на автобусі до Чехії коштує 145 євро+200 грн.

— Серед популярних країн — Чорногорія. Її нещодавно відкрили для себе наші туристи, — розказує Світлана Онопренко, 28 років, зі столичного турагентства "Гарячі путівки". Море там чистіше, ніж у Єгипті. Берег вкритий дрібними камінцями. Місцеві називають їх "гречаною крупою".

Чорногорія багата на пам"ятки архітектури. Монастир Острог висічений у скелі. Якщо дивитися на нього здалеку, складається враження, що він висить у повітрі. Біля монастиря можна попити святої води з джерела. А Скадарське озеро — найбільше на Балканах і єдине в Європі, на березі якого живуть пелікани. 7-денний відпочинок коштуватиме від $650.

Зараз ви читаєте новину «З дитиною добре відпочивати в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути