Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2019 00:00

У ресторані беруть гроші за вхід

Автор: Arkadiusz Bomba
  Градирня — символ польського міста Цехочинек. Зображена на його гербі. Це багатометрова споруда з дубових паль і балок. Між ними вкладені тернові гілки. Ними стікає ропа, насичуючи повітря цілющими випаровуваннями
Градирня — символ польського міста Цехочинек. Зображена на його гербі. Це багатометрова споруда з дубових паль і балок. Між ними вкладені тернові гілки. Ними стікає ропа, насичуючи повітря цілющими випаровуваннями

Курорт Цехочинек розташований у Торунській котловині на захід від Вісли. Разом із Наленчувом і Криницею належать до найвідвідуваніших у Польщі. Об'єднує 21 санаторій і кілька шпиталів. Славиться мінеральними водами.

Почав розвиватися як місце виробництва солі після поділу Польщі, коли основні поклади поблизу Кракова відійшли до Австро-Угорщини. На піку виробництва сіль із Цехочинека покривала потреби Польського королівства, прикордонних із ним російських губерній і частини Пруссії. За часів міжвоєнної Польщі в Цехочинеку була заміська садиба президентів країни, перший відкритий термальний басейн, літній театр.

Курорт почав розвиватися у 1980-х: тоді стали модними купелі в ропі у мідних ваннах. Про Цехочинек ходить жарт польською "Turnus mija, ja niczyja" — відрядження минає, а я все нічия. Вважають, що сюди приїздять завести курортний роман.

За польськими мірками в Цехочинеку так дешево, що багатші діти привозять батьків пожити тут на кілька місяців.

Друг Міхал розповів історію. Коли був зі своєю матір'ю, до нього біля туалету в кафе піді­йшов хлопець і сказав забиратися геть. Бо то їхня територія для полювання за старшими дамами. На роль жигало претендують студенти із воєводського центру Торунь, до якого звідси 24 км.

У ресторані типово радянського типу з нас узяли по 5 злотих за вхід і гардероб. Ми потім зрозуміли чому: старші люди приходять потанцювати під живу музику і нічого не замовляють.

Крім мінеральної води, у Цехочинеку є озонові інгаляції, кріокамери, гарячі купелі в ропі, бальнеологічні обкладання розігрітим торфом.

У головному шпиталі "Джерельний дім" — католицька каплиця Гваделупської Богородиці, а неподалік православна церква архангела Михаїла, збудована за царських часів для російських військових — поряд пролягав кордон із Пруссією.

Улітку повітря у Цехочинеку нагадує приморське через роботу градирень — трьох натуральних дерев'яних згущувачів солі, збудованих в 1824–1833 роках і 1859-го. Загальна їх довжина становить 1741 м, висота 15,8 м. При випаровуванні мінеральної води у повітря виділяється аерозоль із йодом, бромом і хлором. Ропа загущується, потім її відправляють на виварення солі — із двох солеварень збереглася одна.

Кожна градирня складається із майже 7 тис. дубових паль, на котрі покладено конструкцію із сосново-ялинових балок. Між ними — тернові гілки, якими стікає ропа, при випаровуванні під впливом сонця і вітру. Градирні розташовані на околиці міста у вигляді підкови. Є найбільшими у світі.

Місцева мінеральна вода "Кристинка" за смаком нагадує "Миргородську". Її везуть як сувенір. Так само лікувальний мул, сіль і косметику.

— Під нами океан солоної води, — говорить директор курорту "Цехочинек" Марцін Зайончковський. — Залягає на глибині 400 метрів.

Мла з аерозолю знижує тиск і сприяє сну.

— Часто люди засинають на лавках у парку, — продовжує директор.

Найдорожчий відпочинок триває від липня до вересня

Проживання в Цехочинеку обійдеться від 1000 грн за добу в номері тризіркового готелю до 1700 грн у чотиризірковому. Найдорожче — 7 тис. грн, коштує проживання з лікувальними і спа-процедурами в президентських апартаментах бальнеологічного комплексу у високий сезон. Він триває з кінця червня до кінця вересня.

Дістатися курорту від столиці країни Варшави можна за 2,5 год. автомобілем. Або потягом до Влоцлавека й автобусом за 3,5 год. Із Києва до Бидгоща літає лоукостер. Переліт в обидва кінці коштує 1800 грн і триває 1 год. 45 хв. Звідти до міста Торунь курсує потяг. Від нього — година їзди автобусом.

Матеріал підготовлено за сприяння Польської туристичної організації

Зараз ви читаєте новину «У ресторані беруть гроші за вхід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути