четвер, 11 вересня 2008 19:40

У парку Воронцова вцілів Софіїн стовп

"Я живу в селі Будище Черкаського району та області, — пише Інна Бойко. — Біля нашого села простягнувся Мошногірський кряж. Власником цього угіддя раніше був граф Михайло Семенович Воронцов. Він перший подивився на цю місцевість оком справжнього господаря. Склав плани маєтку, проклав магістральні дороги, болота висушив і перетворив на пасовища.

Граф полюбляв англійські парки, почав закладати й собі такий. Для відвідувачів передбачили легкі кабріолети, в які запрягали двох маленьких англійських коників. Тварин навчали їздити по схилах. Якщо придивитися, й досі видно кущі та дерева, посаджені в певному порядку. А ще стоїть Софіїн стовп. Його назвали на честь доньки графа. За легендою, його поставили на місці, де розбилася карета з нею.

На горі стояла п"ятикутна Башта Святослава. Після полювання сюди з"їжджалися господарі з гостями на відпочинок. У ясну погоду з оглядового майданчика було видно Канів, Полтаву й київські церкви. За палацом стояли гармати, які взяли при штурмі Варни.

Під час війни усі ці пам"ятники було зруйновано. Залишився лише Софіїн стовп."

Зараз ви читаєте новину «У парку Воронцова вцілів Софіїн стовп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути