вівторок, 29 травня 2007 17:23

Туристи їдуть у село на кілька тижнів

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  14-річна Марія Власюк із села Маринин Березнівського району Рівненської області може провести для туристів історичну екскурсію по селу. Її дядько тримає приватну садибу. Дівчина показує схили — рештки Марининського замку, що поросли травою. Кам’яні брили
14-річна Марія Власюк із села Маринин Березнівського району Рівненської області може провести для туристів історичну екскурсію по селу. Її дядько тримає приватну садибу. Дівчина показує схили — рештки Марининського замку, що поросли травою. Кам’яні брили

Останні два роки село Маринин Березнівського району Рівненської області переживає туристичний бум. За красу цей край називають "Надслучанською Швейцарією". Найбільше туристів буває з кінця травня до середини вересня. Восени і зимою приїжджають на уїк-енди.

Відпочити в Маринині можна з комфортом. У сільраді безкоштовно дають адреси та номери телефонів власників приватних садиб-пансіонатів. Землевпорядник 46-річна Тамара Мельник показує карту села.

— Зупинитися можна у Лашти, Бурчені, Шекеля, Власюка, — каже жінка. — А хочете, є хороший пансіонат від сільради. Недорого. Готують смачно, гаряча вода є.

Торік замість спортивного клубу в центрі села облаштували пансіонат на вісім номерів. Доба проживання із триразовим харчуванням коштує 15 грн. Сільрада заборонила і господарям приватних садиб брати за добу більше 15 грн із людини.

— За окрему плату туристи можуть замовляти страви. Іноземців цікавить традиційна українська кухня — вареники з домашнім сиром та вишнею, борщ, козацький куліш або галушки, — розповідає Тамара Мельник.

Хазяйка садиби "Над Случем" 49-річна Марія Власюк із чоловіком Андрієм здають гостям чотири кімнати. За добу беруть 12 грн.

— Молока, картоплі, сиру, щавлю гості їдять уволю, — пояснює господиня. — За домашні харчі грошей не беру. Не об"їдять.

До Власюків їздять гості з Києва, Рівного, зі східних областей.

Улітку домовляються з господарем за місяць

— Киянам усе цікаво. Замішала тісто, гості стоять поруч — учаться домашній хліб пекти. Кожен і собі булочку виліпив, — сміється. — Потім йшли до лісу по гриби, збирали малину, чорницю. Неподалік села є цілющі радонові джерела.

Господар садиби "У Анатолія" 50-річний Анатолій Бурченя — один із перших у Маринині взявся за зелений туризм. Разом із дружиною Зоєю здають одноповерховий мебльований будинок. Усередині є ванна з бойлером, пральна машина, холодильник, телевізор, кілька диванів та ліжок. У кожній кімнаті на підлозі килим, вишиті подушки. Господар облаштував для гостей бесідку під виноградом.

— Улітку в будинку п"ятнадцять чоловік можна помістити, зимою — дванадцять. Я засклив і утеплив веранду, але ночувати там можна тільки, коли тепло, — пояснює Бурченя. — За один сезон: травень–вересень — у нас буває півсотні клієнтів.

На літо домовляються з господарем за місяць до візиту. Восени — за тиждень-два. Туристи приїжджають у Маринин на тиждень або два. Рідко хто зупиняється на місяць.

— Від села теж стомлюються, як і від моря, — зітхає Анатолій.

У Маринині пишаються тим, що до них приїжджає француз — власник Березнівської паперової фабрики. А ще в селі згадують 70-річного туриста, який плавав у Случі голяка. Мандрівник покинув туристичну групу в Македонії й сам дістався до Рівненщини. Іноземці: французи, німці, поляки — найчастіше зупиняються у приватній садибі Миколи Лашти — він знає іноземні мови.

Селяни пропонують гостям різні забави — полювання, риболовлю, виконують поліські пісні, запрошують на свято Івана Купала. За годину катання на бричці просять 30–50 грн. За кінну екскурсію з людини беруть 60–70 грн. Хоч можна домовитись і дешевше.

У селі майже не лишилося пустих хат. Ті, що над Случем, давно викупили туристи. Стара дерев"яна коштує 2 тис. грн, новіша — до 5 тис.


Де відпочити на Рівненщині


 Солощук Валентина Василівна Рівненська обл., Рівненський район, с. Забороль, вул. Вербова  Будинок з усіма зручностями, телефон, більярд, сауна, поблизу (300 м) ставок, сосновий ліс, домашні продукти. Сімейний ансамбль народної пісні. Жива народна музика, вечірки на замовлення. 
 Козодой Софія Євтихіївна  Рівненська обл., Рівненський район, с. Забороль, вул. Шкільна  Будинок з усіма зручностями, телефон, комп"ютер, поблизу ставок, сосновий ліс. Може приймати 3 особи.
 Садиба "Азалія"
Литвинчук Анатолій Богданович
 Рівненська область, Березнівський район, с. Губків, тел. 8 (03653) 5 62 41  2 кімнати у будинку. Риболовля, збір грибів та ягід, полювання, прогулянки лісом та берегом річки, поїздки кіньми верхи, на бричці літом, на санях узимку, традиційні українські страви та напої.
 Садиба "У Анатолія"
Бурченя Анатолій Тарасович
 Рівненська область, Березнівський район, с. Маринин, вул. Тиха, 5. тел.: 8 (03653) 5 62 41; 8 (097) 88 93 743  Окремий будинок, відпочинок на березі річки Случ та поблизу лісу, збирання грибів та ягід, прогулянки кіньми: верхи, бричкою, санями взимку.
 Кубай Опанас Мартинович  Рівненська область, Володимирецький район, с. Воронки, тел. 8 (097)160 55 91  1 одномісна, 2 двомісні кімнати в одноповерховому цегляному будинку, електрична плитка, піч, гараж, пральна машина, холодильник, телевізор, мікрохвильова піч, радіоприймач, телефон. Озеро, прогулянки лісом, похід за грибами, ягодами, полювання, катання на човні, риболовля.
 Олексіюк Олексій Петрович  Рівненська обл.,
Рівненський район, с. Кустин
 Будинок з усіма зручностями, телефон, верхова їзда, риболовля, комп"ютер, Інтернет. Може приймати 4 особи.


Максим Пасютін жив над Случем у наметі

20-річний рівнянин Максим Пасютін минулого літа прожив на березі Случа два тижні. Добирався в Маринин попутками.
— Вклався у шістдесят гривень. Разом із витратами на їжу, дорогу та препарати від комарів. Потрібно взяти із собою намет, якийсь посуд і теплий одяг, бо вечори там холодні, — радить Максим. — Там багато було таких, як я. Хто мав машину, ночував у ній. Можна взяти вудку й рибалити, ловити раків. Я брав із собою тільки сигарети й "мівіну". Харчі можна купувати у селян. А подивитися варто залишки князівського замку, Соколині гори, старовинну церкву та пам"ятний хрест.

Зараз ви читаєте новину «Туристи їдуть у село на кілька тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути