середа, 21 листопада 2007 17:42

На вулицях Вроцлава стоять бронзові гноми

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Українські туристи в польському місті Вроцлав роздивляються музей гномів. Біля маленької хатинки спить гномик-сторож
Українські туристи в польському місті Вроцлав роздивляються музей гномів. Біля маленької хатинки спить гномик-сторож

У польському Вроцлаві є така легенда: кілька століть тому містом блукав маленький гномик у помаранчевому капелюсі. Після його мандрів на будинках і мостах, яких тут 112, почали з"являтися зображення гномів. Із часом вони перетворювалися на живих істот. Вважається, що гноми сприяють розквіту міста.

— Люди дуже мало знають про їхнє життя. Тому ми збудували музей гномів, — розповідає екскурсовод Агнешка Стародубовська. — Це найменша будівля, яка є в місті. Його можна відвідати, — туристи зацікавлено перезираються. Їм спочатку не зрозуміло, що це жарт. — Але охоронець спить, і ключ у нього, — жінка показує на будиночок заввишки півметра. Обпираючись на хатину, спить маленький бронзовий чоловічок.

На гномиків можна наткнутися у зовсім несподіваних місцях. Один осідлав голуба на підвіконні будинку в центрі Вроцлава. Два інших котять гранітну кулю на бруківці пішохідної частини площі Ринок. Ще один примостився на березі річки Одер.

— Для туристів знайти гномика — завдання непросте, — продовжує полька. — Зріст кожного не більше 30 сантиметрів, а вказівників ніяких немає. У кожного гномика є своє ім"я. Їх установили 2004 року. Відтоді ніхто жодного разу не спробував вкрасти їх на сувеніри чи на металобрухт.

Вроцлавці кажуть, що в місті можна знайти і справжніх маленьких чоловічків. Для цього в сувенірних кіосках продаються спеціальні набори: м"які капці, щоб безшумно підкрадатися  до гномів, лупа, щоб краще їх розгледіти, і мазь, щоб лікувати спину туристові, який цілий день проходив зігнувшись.

Зараз ви читаєте новину «На вулицях Вроцлава стоять бронзові гноми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути