вівторок, 29 січня 2008 14:38

Через смерть дружини шах посивів за одну ніч

НаШ Індійський гід, 26-річний Дарміндра, каже, що є кілька версій легенди про виникнення Тадж Махалу. Найпоширеніша така. На початку ХVІІ ст. Індією правили Великі Моголи, Агра була тоді столицею імперії. 1612 року принц Кхуррам зустрів на базарі 19-річну Арджуманад Бану Бегам. Вона була дуже вродливою, але бідною. Коли вони побралися, батько Кхуррама, шах Джангір, назвав невістку Мумтаз Махал — "прикраса палацу". Відтоді її справжнє ім"я вже ніхто не згадував.

1628 року принц став мусульманським королем Моголів й отримав нове ім"я: шах Джахан — "повелитель світу". Він мав великий гарем. Але так любив Мумтаз, що не звертав уваги на інших жінок. Вони прожили разом 17 років, Мумтаз народила 13 дітей. Під час 14-х пологів померла. Їй було 36, у ті часи це вважали солідним віком для жінки. Перед смертю Мумтаз попросила чоловіка збудувати в пам"ять про неї мавзолей, який нагадував би нащадкам про їхнє кохання. Шах був на межі самогубства. Кажуть, за ніч посивів. У країні оголосили дворічний траур.

— Усипальницю будували 20 тисяч чоловік. Будівництво тривало 20 років, —  розповідає Дарміндра. — Воно спустошило державну скарбницю. Білий мармур привозили за 300 кілометрів. Стіни прикрашали сердоліком, бірюзою, лазур"ю, коралами, перлами і малахітом. Внутрішні ширми виготовили із чеканного золота і оздобили коштовним камінням. Подейкують, головному архітекторові відрубали руки, аби він ніколи не повторив такого проекту.

На другому березі річки Шах Джахан хотів звести мавзолей для себе із чорного мармуру і з"єднати усипальниці чорно-білим ажурним Мостом зітхань. Однак збіднілий народ збунтувався. Син шаха захопив владу, а батька на 10 років запроторив до в"язниці. Із вікна його камери було видно Тадж Махал. Шах Джахан дивився на нього, доки не осліпнув. Син наказав перенести тіло батька до мавзолею і поховати поруч з матір"ю без почестей.

— Якби ти покохав мене, чи збудував би щось подібне? — запитала Дарміндру 25-річна харків"янка Світлана.

— Не забувай, що шах Джахан зробив це тільки після смерті коханої, — не розгубився гід.

Зараз ви читаєте новину «Через смерть дружини шах посивів за одну ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути