вівторок, 18 березня 2008 14:02

"Пішов із "Шахтаря" через низьку зарплату"

Автор: фото: Валерій ДУДУШ
  Валентин Єлінскас футбол дивиться по телевізору. Йому не подобається атмосфера на українських стадіонах
Валентин Єлінскас футбол дивиться по телевізору. Йому не подобається атмосфера на українських стадіонах

Колишній голкіпер донецького "Шахтаря" Валентин Єлінскас, 49 років, нині хворий. Та, незважаючи на курс лікування, знайшов час поспілкуватися з "ГПУ". Володар Кубка СРСР-1983 згадав свою футбольну кар"єру, оцінив нинішній потенціал гірників.

Ви народилися у Макіївці, однак потрапили до "Шахтаря" через Львів, Хмельницький та Одесу. Як так вийшло?

— Навчався у спортінтернаті Ворошиловграда (нині — Луганська. — "ГПУ"). Після його закінчення серйозних пропозицій не отримував. Поїхав у Тернопіль, вступив до фінансово-економічного інституту. Навчався два роки — потім пішов служити в армію, у львівський полк зв"язку КДБ. Забрали у львівський клуб СКА, а за три місяці до демобілізації перевели до хмельницького "Поділля". Там грав два сезони. Успішно — під кінець служби отримав запрошення від "Чорноморця", "Металіста", київського "Динамо". До Києва кликав відомий селекціонер Анатолій Сучков. Якщо заграєш, обіцяв, буде в тебе все. Та я не наважився. Поїхав до Одеси, де працював Микита Симонян. Дебютував у грі з "Торпедо", замінив Івана Жекю. Вели 4:0, але один м"яч пропустив. Проте згодом тренер зробив мене першим номером.

Чому залишили Одесу?

— Зазнав струсу мозку. У лікарні занесли якусь інфекцію. Підхопив хворобу Боткіна. У команді Жекю вже не було, приїхав Юрій Роменський. Зі складу мене не витіснив, хоча й за збірну грав. Однак коли тренер гірників Віктор Малишев покликав до Донецька, відмовити не зміг. Хотів жити ближче до батьків. Попри те, що тодішній наставник "Чорноморця" Віктор Прокопенко пропонував кращі умови, ніж у "Шахтарі".

А у Донецьку що просили?

— Дві трикімнатні квартири. Одну — для батьків. Але батьки потім відмовилися від переїзду з Макіївки. А з часом мені надали чотирикімнатне помешкання в елітному будинку.

Просив у Донецьку дві трикімнатні квартири

Які матчі в "Шахтарі" запам"яталися?

— У півфіналі Кубка СРСР-1983 перемогли "Зеніт". Після поєдинку вболівальники скандували моє прізвище. Трофей ми взяли, а у Кубку кубків могли б дістатися півфіналу, якби не упередженість ірландського арбітра. Суддя допоміг тоді майбутньому переможцеві — "Порту".

Як вам нинішній "Шахтар"?

— Прикро, що не бачу на полі у складі команди донецьких хлопців. Їм навіть не дають шансу. Які можуть бути в доморощених футболістів перспективи? Головний тренер Мірча Луческу зайнятий тільки першою командою. Іншими — займається директор клубної академії Хенк фон Стей. Як на мене, в нього немає взаєморозуміння з Луческу. Деякий час я працював у "Шахтарі-3". Здалося, до мене з воротарями всіх вікових категорій не працювали спеціалізовані фахівці. А я пішов з команди, бо рівень зарплати не відповідав рівню навантажень.

Що скажете про потенціал голкіперів гірників — Богдана Шуста та Андрія П"ятова?

— Обидва — непогані воротарі. Та я робив би ставку на Шуста. Примітив його ще у травні 2006-го під час "золотого" матчу. Богдан зіграв бездоганно. П"ятов поступається колезі у пластичності. Узагалі погано, коли в команді два майже рівноцінні голкіпери. Треба мати другого номера, який програє основному в майстерності, але при цьому все одно є надійним.

Єлінскас здебільшого дивиться футбол по телевізору.

— Не подобаються сучасні уболівальники. Під час матчу ходять, кричать, дудять. Як у таких умовах можна дивитися гру?

1958, 15 серпня — Валентин Єлінскас народився у Макіївці Донецької області
1983 — став володарем Кубка СРСР у складі "Шахтаря"
1985 — фіналіст Кубка СРСР
Виступав за команди: СКА (Львів), "Поділля" (Хмельницький), "Чорноморець" (Одеса), "Шахтар" (Донецьк), "Зоря" (Луганськ), "Азовець" (Маріуполь). У вищій лізі чемпіонату СРСР — 167 матчів.
Одружений із Галиною, має доньку Віру та сина Микиту

Зараз ви читаєте новину «"Пішов із "Шахтаря" через низьку зарплату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути