Ексклюзиви
четвер, 23 квітня 2009 11:42

"Олімпійський" зменшився на 3000 місць та подорожчав на 700 млн грн

"Олімпійський" зменшився на 3000 місць та подорожчав на 700 млн грн

Архітектурно-містобудівна рада Київської міської державної адміністрації схвалила існуючий проект реконструкції і будівництва нових об"єктів НСК "Олімпійський". Загальна місткість стадіону складає 69 423 глядачі. Раніше передбачалося, що стадіон вміщатиме 72 тисячі глядачів.

Після реконструкції стадіон матиме два яруси, легкоатлетичну складову для проведення змагань міжнародного рівня, захисний навіс над трибунами для глядачів.

Без НСК "Олімпійський" Україна не побачить Євро-2012

Архітектурний задум передбачає 100% накриття глядацьких місць синтетичною мембраною на підставі металевої конструкції. Загальна місткість стадіону складає 69 423 глядачі. Зокрема 1816 місць для VIP-персон, 150 місць для інвалідів.

Крім того, передбачені приміщення для журналістів, ТV-студії, достатня кількість санвузлів, кіосків для харчуванння, місць надання першої медичної допомоги і пунктів правоохорони і безпеки. Поле стадіону буде засаджено натуральною травою і обладнане потужною системою автоматичного зрошування і дренажу.

Розробник проекту запропонував створити кільцеву перехідну галерею для організації підходів і евакуації глядачів другого ярусу. Члени містобудівної ради підтримали і схвалили проект реконструкції стадіону НСК "Олімпійський", але відзначили необхідність впорядковування прилеглих до стадіону територій.

Президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що без реконструйованого київського НСК "Олімпійський" Україна не побачить матчів Євро-2012.

Як не дивно, але при зменшенні місткості проект реконструкції головної спортивної арени країни знову подорожчав. Реконструкція головної спортивної арени країни обійдеться бюджету майже в 3 мільярди гривень.

Замість запланованих 2,1 мільярда гривень в профільному Міністерстві у справах сім"ї, молоді і спорту тепер вимагають від уряду 2,8 мільярда. Глава відомства Юрій Павленко заявив, що колишні розрахунки застаріли і тепер загальну суму фінансування слід суттєво збільшити.

Спочатку вартість реконструкції стадіону, на якому повинен пройти фінальний матч чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, складала 1,5 мільярда гривень. У листопаді минулого року чиновники вперше заявили про брак грошей. Тоді вони зажадали додатково з бюджету 600 мільйонів гривень. Ця сума нібито була потрібна "для повної заміни застарілій інженерній мережі на території спортивного комплексу".

Опозиція побачила в ситуації з фінансуванням "Олімпійського" корисливі цілі чиновників, що займаються підготовкою України до Євро-2012.

Будівництво обійдеться в 4 тисячі євро за одне місце

Міністр у справах сім"ї, молоді і спорту Юрій Павленко повідомив, що за ініціативою його міністерства розроблена нова - максимально деталізована - проєктно-розрахункова документація. "В середньому ми розраховуємо, що будівництво обійдеться в 4 тисячі євро за одне місце. Якщо стадіон розрахований на 70 тисяч місць, отже, його вартість складе 280 мільйонів євро (близько 2,8 мільярдів гривень)", - підрахував Павленко.

Сума на реконструкцію столичного стадіону спочатку і так у декілька разів перевищує суми, витрачені на будівництво аналогічних стадіонів в Дніпропетровську і Донецьку. Для порівняння: на донецький стадіон було витрачено 1,5 мільярда гривень, а дніпропетровський - 800 мільйонів гривень.

Перший заступник голови київської міськадміністрації Євген Червоненко, що займається питаннями Євро-2012 в столиці, основною причиною завищення вартості будівництва називає те, що не були проведені тендери на виконання робіт. "На сьогоднішній день в умовах кризи не буває нічого дешевшого, ніж тендер. Будівельні компанії стоять без роботи і готові знижувати вартість на свої послуги, тільки щоб її отримати. Вони (чиновники Мінсім"ї) цього не зробили", - констатує Червоненко.

За матеріалами liga.net, turnir.com.ua

Зараз ви читаєте новину «"Олімпійський" зменшився на 3000 місць та подорожчав на 700 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути