Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 11:51

У снах П'єрлуїджі Колліна говорив українською мовою
10

Фото: Ірина Козюпа

У понеділок 50-річний П'єрлуїджі Колліна, куратор системи арбітражу в українському футболі, зустрівся з журналістами. Щоб підготуватись до зустрічі встав о 5:30 ранку. Напередодні був присутній на центральному поєдинку 21-го туру прем'єр-ліги "Металіст" - "Дніпро" (2:2). У неділю італієць також прокинувся о 5:30. Спілкування з журналістами тривало дві години.

"У 20-у турі я вживу спостерігав за матчем "Арсенал" - "Карпати" (2:2). Учора був на грі в Харкові. Перед матчем у готелі дивився поєдинок "Іллічівець" - "Зоря" (2:2). На стадіоні "Металіст" переглянув частину зустрічі "Карпати" - "Шахтар" (1:0). Після гри "Металіст" - "Дніпро" по телевізору подивився протистояння "Динамо" - "Ворскла" (2:0). Словом, більше шести годин у неділю я присвятив перегляду матчів.

Якби після цього хтось сказав би хоч слово про футбол, то я б вистрілив у нього, - жартує Колліна. - Я намагаюся подивитися якомога більше ігор. Надалі продовжу поєднувати перегляд матчів наживо і по телевізору. Чи не сниться мені ще український футбол? У снах я вже навіть розмовляю українською," - сміється італієць.

Як арбітри провели зимову паузу?

"Вони не відпочивали, а продовжували готуватися до відновлення чемпіонату. Ще на початку жовтня ми провели тестування. З 19 лютого по 2-е березня разом їздили до турецької Анталії на збори. У групу входили 23 арбітра прем'єр-ліги, чотири судді першої ліги, три зовсім молодих рефері, які судять на регіональному рівні, 40 асистентів, а також чотири арбітра-жінки зі списку ФІФА. Катерина Монзуль в цей час була задіяна в турнірі під егідою ФІФА.

Ми виконали великий обсяг роботи. Кожного дня проводили по два тренування і по два теоретичних заняття. Також арбітри працювали на товариських поєдинках. Результати роботи на зборах були помітні вже у двох весняних турах.

До речі, у матчі наступного туру, "Металург" Запоріжжя - "Таврія", вперше в історії української прем'єр-ліги в ролі асистента працюватиме жінка - Наталя Рачинська. Як на мене, це абсолютно нормально.

А товариський матч між збірними Італії та України обслуговуватиме арбітр ФІФА росіянин Олексій Ніколаєв (зустріч пройде 29-го березня Києві)."

Розкажіть про новинки у роботі арбітрів?

"Тепер усі матчі прем'єр-ліги заносяться в спеціальну базу. Кожен рефері має доступ до неї.

Завдяки програмі ми можемо "різати" гру на частини. Створюємо сюжети зі спірними моментами, даємо свої коментарі та відправляємо арбітру, який працював на матчі. Також виділяємо ситуації, в яких рефері та асистенти прийняли вірні рішення.

Добіркою сюжетів займаюся я та мій помічник Лучано Луччі. Під час матчу я роблю позначки у себе в блокноті чи на листочку паперу, а потім займаюся нарізкою сюжетів.

Україна єдина у світі країна, яка має таку програму. Гарнітура? Я не можу вам все розповідати. Через два місяці, на наступній нашій зустрічі, мені вже не буде чого сказати," - сміється Колліна.

У матчі "Металіст" - "Дніпро" голкіпер харків'ян Олександр Горяїнов стрибнув прямою ногою в Євгена Коноплянку. Євген Арановський, головний арбітр поєдинку, гру не зупинив. Як ви розціните цей епізод?

"Горяїнов грав небезпечно. Але пенальті там не було – вільний удар у бік воріт "Металіста". Але м'яч відскочив до футболіста "Дніпра", тому арбітр вчинив правильно: використав принцип переваги і дав змогу завершити атаку.

Що стосується матчу 20-го туру "Зоря" - "Волинь" (3:0, матч обслуговував Юрій Грисьо), то краще було б його не проводити. Арбітри мають дбати про здоров'я футболістів. Гра на такому жахливому полі збільшує ризик зазнати травми. Також потрібно думати про видовищність поєдинку. Ми підготували відеокліп і прикріпили до нього письмове нагадування про те, що футбол передбачає гру на придатному полі."

У матчі "Севастополь" - "Шахтар" у штрафному майданчику "гірників" зіткнулися Агахова та Ракицький. Суддя, Сергій Лисенчук, пенальті не поставив.

"Після перегляду відео складається враження, що фол був і заслуговував на пенальті. Але арбітр міг розтлумачити цей епізод по-своєму."

Нещодавно у матчі англійської прем'єр-ліги "Евертон" - "Бірмінгем" Пітер Волтон показав футболісту "уявну" жовту картку.

"Буду з вами відвертий. Я знаю все про український футбол. Англійський мене мало цікавить. - Колліні показують відео з арбітром на ноутбуці. Італієць сміється. - Уперше таке бачу. Мабуть, суддя забув картку у роздягальні. Арбітр міг покликати гравця до себе і сказати, що той попереджений, не показуючи "гірчичника". Цей рефері вчинив по-театральному і характерним жестом нагородив гравця "уявною" карткою."

Зараз ви читаєте новину «У снах П'єрлуїджі Колліна говорив українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути