пʼятниця, 15 березня 2019 13:23

Закон про мову: блогер застеріг Україну від долі Білорусі

Закон про мову: блогер застеріг Україну від долі Білорусі
Андрій Карпов закликав вирішити проблему з мовою. Фото: ZIK

Блогер Андрій Карпов (Полтава) вважає, що в Україні не створено умов, за яких людині потрібно було вивчати українську мову.

"І це питання не повинно підійматися лише перед виборами, щоб швидко вирішити проблему на користь політичного рейтингу. Потрібно, щоб українізація була незворотною, щоб ця проблема взагалі зникла", – заявив він в ефірі програми "Перші про головне. Коментарі" на телеканалі ZIK.

Активіст зауважив, що досить багато спілкується із росіянами, і щоб порівняти ситуацію, запитав у них про наявність україномовних шкіл у Росії.

"Оскільки росіяни дуже сильно переймаються тим, що в Україні утискають російську мову, я в них часто запитую, скільки в Росії є українських шкіл? Нуль. І це незважаючи на те, що велика кількість українців примусово чи добровільно емігрувала до Росії – це і Зелений Клин, і велика кількість українців, які проживають у Тюменській області. Але вони не мають можливості навчати своїх дітей українською мовою", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годі озиратися, як соняшники до сонця - Малкович пояснив важливість мовного закону

Карпов навів приклад із мовною ситуацією в Білорусі та застеріг, що таке може загрожувати й Україні.

"Білорусь – це мій біль. Білоруси нам дуже рідні за мовою, і коли ми спілкуємося з білорусом, то розуміємо один одного на 95%. Натомість, якщо з росіянином заговорити українською, то він просить перейти на російську, бо ж не розуміє мови. Але проблема в тому, що в Білорусі вже майже не залишилося білоруської мови. І сьогодні в країні дуже складно знайти того, хто знає свою рідну мову. І тому ми маємо дуже уважно подивитися на них – це шлях України, якщо зараз не зробити всі необхідні кроки задля захисту своєї мови", – застеріг Андрій Карпов.

Верховна Рада готується до ухвалення закону про українську мову. Він вплине на освіту і культуру, держслужбу та процес отримання громадянства. Проект передбачає повний перехід на українську. Державна мова буде в усіх сферах життя.

Зараз ви читаєте новину «Закон про мову: блогер застеріг Україну від долі Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути