Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 12:48

Українцям потрібна "мовна поліція" - Богдан Бенюк

Українцям потрібна "мовна поліція" - Богдан Бенюк
Богдан Бенюк вважає. що українцям потрібно згуртуватися на захист своєї мови. Фото: ЗІК

Україна для захисту державної мови потребує "мовної поліції".

Народний артист Богдан Бенюк заявив про це в інтерв'ю "Укрінформу".

Після голодоморів та воєн українська нація повинна пройти момент психологічної реабілітації, вважає він.

"А ще, я більше і більше переконуюся, що оці всі біди ми маємо від свого "брата", який нам ніякий не "старший брат", а "старший ворог", бо таке відчуття, що просто зацікавлений цілеспрямовано знищити Україну. Це відчувається по ненависті, яка є. Ми навіть не вміємо так ненавидіти, ми навіть гімн співаємо "наші вороженьки", лагідно до них звертаємось, а там – просто якась тваринна ненависть. І вони цією ненавистю, бачите, півсвіту, фактично, захопили – і не знають, що з ним робити", - сказав митець.

"Ми розуміємо, що котимося кудись, в якусь річечку небуття, і весь час хочемо її стримати, а щоб стримати – треба сила духу, а сила духа народиться, мабуть, від оцього нашого мозкового центру, від сукупності всіх проблем, які в нас є, і уміння їх відчути в кожному з нас, у кожному. Бо є ще й такі, хто, живучи на нашій території, не люблять ні землю, ні мову, ще й людей ненавидять. Але, ти ж не візьмеш їх і не скажеш – їдьте геть. Потрібен якийсь процес навчання. А от скільки він буде тривати – невідомо", - додав Бенюк.

Український народ не має багато часу займатися мовними питаннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забужко підтримала ідею Року утвердження державної мови

"Треба зорганізуватися швидко – так, як це зробили міцні в своєму єдиному пориві поляки, чи ті самі ж росіяни, в них можна брати приклад в умінні мобілізовуватися. І не боятися дуже різких кроків, не боятися заявляти про свої проблеми. От, як зараз говорять, наприклад, про те, що українська мова пріоритетна і вона має звучати всюди. А хто ж це має робити? На рівні сім'ї, може, воно й буде робитись, але дуже важливо допомогти у цьому ще багатьом людям. От, наприклад, державні службовці: чітко записано в нашій Конституції, що вони повинні відстоювати мовні пріоритети, але ж цього нічого не робиться. Тому ми розуміємо, що – хочемо того, чи не хочемо – а інспектори або мовна поліція потрібна. І ми до цього дійдемо. Це проходили і вдало пройшли прибалтійці – штраф один, другий, третій раз – і все, ти станеш на своє місце дуже швидко", - підкреслив Бенюк.

Він припускає, що непопулярні рішення будуть важко сприйматися. Українцям потрібен мовний режим.

"А чого цього боятися? Поляки не бояться. Всі не бояться, всі своє відстоюють, а наші – ну не дай Боже когось образити, та не дай Боже, аби так на мене подивилися. Я не такий за характером, недарма мені казали: "Богдан Михайлович, зачем вы в эту "Свободу" пошли, вы не боитесь, что от вас отвернутся ваши зрители?". Я кажу: не боюся, чого це я маю боятися – вони, навпаки, будуть мене поважати, скажуть – от дивіться, є артист, який це робить. Чому це я маю боятися? Я є такий, який є – і тому мене мають приймати таким, який я є", - переконаний Бенюк.

Народна артистка України, Герой України Ада Роговцева звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Ада Роговцева звертає увагу, що утвердження державної мови сприятиме консолідації суспільства, формуванню та захисту національного мовно-інформаційного простору, посиленню національної безпеки та суверенітету України.

Зараз ви читаєте новину «Українцям потрібна "мовна поліція" - Богдан Бенюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути