четвер, 17 січня 2019 11:05

Суд підтримав вимогу львів'янина скасувати регіональну російську мову у Харкові

Суд підтримав вимогу львів'янина скасувати регіональну російську мову у Харкові
Харківська облрада вже скасувала статус регіональної для російської. Фото: з відкритих джерел

Суд визнав протиправною бездіяльність Харківської міської ради. Там неналежно розглянули заяву захисника української мови Святослава Літинського із вимогою скасувати рішення про статус регіональної мови російській.

"6 грудня депутати облради проголосували за скасування рішення про призначення російській мові регіонального статусу. Цього добивався від 7 серпня минулого року. Але це рішення щодо лише Харківської області, пояснює активіст. - Аби скасувати статус регіональної мови для російської у самому Харкові, депутати міської ради мають проголосували відповідне рішення на своєму засіданні. А Львівський окружний суд визнав протиправною бездіяльність Харківської міської ради щодо неналежного розгляду моєї заяви. І зобов'язав її повторно розглянути звернення із врахуванням висновків суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиск російської книги на українську знизився" - Капранов

Досі статус регіональної мови російська має в Донецьку та області, Дніпрі та області, Одесі та області, Запоріжжі, Луганщині, Миколаєві, Каховці Херсонської області.

"Ми звернулися до Міністерства культури з заявою, аби воно зайнялося статусом російської мови й у інших областях. Зараз отримуємо відповіді. Якщо вони будуть позитивні, як от від Харківської облради, то добре. Якщо негативні, то оскаржуватимемо їх у суді та зобов'язуватимемо міські ради або прокуратуру, бо вона теж має повноваження скасовувати рішення міських і місцевих рад, що суперечать Конституції, скасовувати такі рішення", - додав Святослав Літинський.

У Харкові статус регіональної російській мові надали 30 серпня 2012-го. Таке рішення зобов'язувало посадовців володіти державною українською та регіональною російською мовами, а також дублювати назви топонімів.

Зараз ви читаєте новину «Суд підтримав вимогу львів'янина скасувати регіональну російську мову у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути