Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2020 12:33

Розповіли про єдину в Азії україномовну газету

Розповіли про єдину в Азії україномовну газету
Як видають газету в Казахстані. Фото: facebook.com/UAuzuMFA

У столиці Казахстану Нур-Султані Український культурний центр "Ватра" видає газету "Українські новини".

Вона є єдиним україномовним виданням на азійському просторі, повідомляє Укрінформ.

"Ми пишаємося тим, що уряд Казахстану, Міністерство інформації дали нам дозвіл видавати цю газету. З 2000-го року вона переїхала з міста Алмати, колишньої столиці Казахстану, в Астану, де видається до цього часу", - сказав голова центру Тарас Чернега.

Газета виходить з 1994 року. Видання висвітлює життя українських громад Казахстану.

"Ми отримуємо інформацію з різних міст, сіл республіки, де діють громадські українські об'єднання, які проводять ті чи інші заходи. Найвисвітлюванішими серед них є Шевченківські свята, свято Миколая, концерти, присвячені святам, що відзначаються в Казахстані. Українські громади все активніше беруть участь у Всеукраїнському диктанті, і ми також намагаємось про це говорити", - розповів голова "Ватри".

Газету також почали випускати в електронному вигляді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили моделі вивчення української мови – одна з них для дітей з російськомовного середовища

Від 1992 року в культурному центрі діє українська недільна школа. В Українській греко-католицькій церкві Святого Йосифа Обручника двічі на тиждень проводяться заняття з української мови.

"Заняття ми проводимо за підручником з української мови для недільних шкіл, який ми видрукували два роки тому спеціально для того, аби діти могли вивчати українську мову і долучатися до її скарбів. Його побудовано таким чином, що тема за темою слухачі цих курсів наближаються до сталого володіння українською мовою. Підручник розраховано на рік, і матеріалів у кожній темі, ми вважаємо, достатньо для того, аби опанувати базовий рівень володіння українською", - зазначив Чернега.

Тарас Чернега є співавтором методичного посібника для вивчення мови. Присвячений особливостям вивчення української мови в російськомовному середовищі.

"Я народився в Казахстані й живу тут понад 50 років. На жаль, я не мав можливості відвідувати українську школу, і моєю мовною практикою були короткотривалі канікули під час літніх поїздок до дідуся з бабусею на Вінниччину, - розповів голова "Ватри".

У столиці Казахстану Нур-Султані український культурний центр "Ватра" розпочав курси з вивчення української мови, історії та культури України.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про єдину в Азії україномовну газету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути