Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2020 14:16

Затвердили моделі вивчення української мови – одна з них для дітей з російськомовного середовища

Затвердили моделі вивчення української мови – одна з них для дітей з російськомовного середовища
Розробили три моделі вивчення української мови для дітей. Фото: ukrinform.ua

Ухвалений закон "Про повну загальну середню освіту" допоможе реалізувати права кожної української дитини на оволодіння державною мовою.

Для цього закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах, повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Ця новація – результат деталізації положень Закону "Про освіту".

Відповідну статтю документа було написано ще на початку минулого року за результатами численних консультацій із представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Отже, першу модель передбачено для корінних народів України, що не живуть у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка цю мову захищала б та розвивала. Найперше йдеться про кримських татар.

Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1-го до 11-го (12-го) класу поряд із ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі:

– материнською мовою, поряд із вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі;

– у 5-му класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9-му класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою;

– зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ухвалила закон про середню освіту: що зміниться

Третя модель працюватиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї, а також тих, що проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Там початкова школа також буде мовою меншини разом із вивченням української, а з 5-го класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

16 січня 1861-го у Петербурзі вийшов друком "Букварь южнорусский". Книжечку уклав і видав власним коштом накладом у 10 тис. примірників Тарас Шевченко. Служила підручником для початкового навчання грамоти українською мовою у недільних школах. Вперше їх відкрили на західноукраїнських землях 1848-го для дорослих, переважно вихідців із селян та дрібних міщан. Працювали в неділю та святкові дні. Давали українцям початкову освіту. За 10 років такі школи виникли і в Наддніпрянщині – у Полтаві, Києві та Чернігові.

Зараз ви читаєте новину «Затвердили моделі вивчення української мови – одна з них для дітей з російськомовного середовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути