четвер, 16 січня 2020 13:45

Український буквар видали у Росії

16 січня 1861-го у Петербурзі вийшов друком "Букварь южнорусский". Його уклав і видав власним коштом у 10 тис. примірниках Тарас Шевченко.

Служила підручником для початкового навчання грамоти українською мовою у недільних школах. Вперше їх відкрили на західноукраїнських землях у 1848-му для дорослих, переважно вихідців з селян та дрібних міщан. Працювали в неділю та святкові дні. Давали українцям початкову освіту. За 10 років такі школи виникли і в Наддніпрянщині: у Полтаві, Києві та Чернігові.

Буквар складався з абетки друкованих і рукописних літер. Містив традиційні тексти для читання по складах і розбіру наголосів, Давидові Псалми, щоденні молитви і таблицю множення до 100. У другій частині книжечки Шевченко розмістив думи про Олексія Поповича, Марусю Богуславку та 13 народних прислів'їв.

Аби мені місяць світив, а зорі я й кулаком достану.

Брехнею увесь світ пройдеш — та назад не вернешся.

Багато панів, а на греблю й нікому

З дужим — не борись, а з багатим — не судись.

Ледачому животові — і пироги вадять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україномовний журнал почали видавати у Петербурзі

Автор: izbornyk.org.ua
  Тарас Шевченко підготував буквар для недільних шкіл
Тарас Шевченко підготував буквар для недільних шкіл
Справа впровадження Шевченкового "Букваря" у народні школи натрапила на опір зі сторони шкільної адміністрації та вищого духівництва, зокрема чернігівського єпископа Філарета і київського митрополита Арсенія. Головним управлінням цензури "Букварь южнорусский" був відхилений як навчальний посібник. Згодом цензура до українських видань посилилась.
Міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв заборонив видання книг українською 18 липня 1863-го. Про це йшлося у таємному розпорядженні, яке він розіслав до всіх цензурних комітетів, - Валуєвському циркулярі. Ще наприкінці 1850-х розпочинали свою діяльність численні українофільські гуртки та товариства - громади. Вони налагоджували видавництво української літератури з метою поширення грамоти та знань у суспільстві. Активним членом громад був і письменник та художник Тарас Шевченко.
Зараз ви читаєте новину «Український буквар видали у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути