четвер, 24 січня 2019 12:41

Україномовний журнал почали видавати у Петербурзі

Україномовний журнал почали видавати у Петербурзі
Журнал "Основа" почали видавати у Петербурзі 1861-го Фото: Національна історична бібліотека України

Перший номер щотижневого суспільно-політичного журналу "Основа" вийшов у Петербурзі 24 січня 1861-го. Матеріали до нього відбирали україномовні.

Видавати такий часопис взялися редактор Василь Білозерський, письменник Пантелеймон Куліш та історик Микола Костомаров. Кошти виділяла родина Білозерських.

"У наш час питання — чи можливо і чи слід писати українською, вирішене самою справою", - звертався колектив видання до читачів на перших сторінках.

У журналі публікували твори художньої літератури, праці з історії, бібліографії, документи, спогади, літературну критику і публіцистику, рецензії, подорожні нотатки.

Тут вперше опубліковали багато творів Леоніда Глібова, Степана Руданського, Пантелеймона Куліша, Олекси Стороженка, Якова Кухаренка, історичні праці Миколи Костомарова, Пантелеймона Куліша, Олександра Лазаревського, Тадея Рильського, Павла Житецького, Павла Якушкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман Розумовський у Петербурзі принципово не переходив на російську

У розділі "Кобзар" у всіх 20 випусках "Основи" протягом 1861-1862-х надрукували 70 раніше невиданих творів Тараса Шевченка. Їх часом називають четвертим виданням "Кобзаря". В останньому випуску вперше було надруковано "малоросійську дію Назар Стодоля". Тексти друкувалися кулішівкою з наголосами у багатоскладових словах.

Від початку 1862-го "Основа" потерпала через серйозну фінансову скруту та нестачу підписчиків. Журнал був змушений постійно затримувати випуск чергових номерів і закрився.

"Україна пішла значно далі, ніж сягає панське око "Основи", - написав у квітні 1862-го молодий письменник Олександр Кониський.

У Петербурзі 16 січня 1861-го вийшов "Букварь южнорусский". Його уклав і видав власним коштом Тарас Шевченко. Призначався для навчання дорослих українців рідною мовою в недільних школах.

"Думка єсть за "Букварем" напечатать лічбу. Ціни і величини такої ж, як і "Букварь". За лічбою – етнографію і географію в 5 копійок. А історію, тілько нашу, може, вбгаю в 10 копійок", – ділився задумами Шевченко у листі до педагога Михайла Чалого 4 січня 1861-го.

Зараз ви читаєте новину «Україномовний журнал почали видавати у Петербурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути