Ексклюзиви
середа, 16 січня 2019 13:50

У школах заборонили "Буквар" Шевченка

У школах заборонили "Буквар" Шевченка
"Буквар" Тараса Шевченка вийшов 1861-го у Петербурзі. Фото: t-shevchenko.name

У Петербурзі 16 січня 1861-го вийшов "Букварь южнорусский". Його уклав і видав власним коштом Тарас Шевченко. Призначався для навчання дорослих українців рідною мовою в недільних школах.

"Думка єсть за "Букварем" напечатать лічбу. Ціни і величини такої ж, як і "Букварь". За лічбою – етнографію і географію в 5 копійок. А історію, тілько нашу, може, вбгаю в 10 копійок", – ділився задумами Шевченко у листі до педагога Михайла Чалого 4 січня 1861-го. Та "Буквар" став останньою його виданою книгою. За 2 місяці поет помер.

"Букварь южнорусский" має розділи: азбука, склади, цифри, лічба, текстовий матеріал, на якому вчаться читати. Містив фольклорні твори: приказки та прислів'я, пісні: "Дума про Пирятинського поповича Олексія" і "Дума про Марусю попівну Богуславку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З пам'ятника Шевченку зняли надпис російською

Шевченко відразу почав розсилати його до різних губерній України. У одному з листів писав: "Посилаю 10 моїх "Букварів" на показ. Із контори транспортів ти отримаєш їх 1000. Не розв'язувавши тюка, передай його, хто там у вас старший над недільними школами. То йому й передай. А він нехай, як знає, продасть, а грошики положить до каси недільної школи. От що... Дай один "Буквар" редактору "Губернских ведомостей" і попроси його, щоб він надрукував, що такий-то і такий "Буквар" продається по 3 копійки на користь недільних школ".

Справа впровадження Шевченкового "Букваря" у народні школи натрапила на опір зі сторони шкільної адміністрації та вищого духівництва, зокрема чернігівського єпископа Філарета і київського митрополита Арсенія. Головним управлінням цензури "Букварь южнорусский" був відхилений як навчальний посібник.

Жартівливі листівки українського художника-карикатуриста ХХ ст. Василя Гулака опублікували у мережі.
Серія має назву "10 заповідей молодим дівчатам", випущена 1918-го. Дає поради щодо поведінки незаміжньої дівчини та як слід обирати собі чоловіка.

Зараз ви читаєте новину «У школах заборонили "Буквар" Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути