субота, 07 жовтня 2023 05:10

Де найбільше скарг громадян на відсутність української: показали інфографіку

За дев'ять місяців цього року на адресу уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 3015 звернень громадян про порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Найбільшe повідомлень стосуються інтернет-представництв, обслуговування, реклами та вивісок. Про це повідомив сайт мовного омбудсмена.

Кількість скарг у цифрах

842 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів і веб-сайтів, через які обслуговують споживачів.

492 звернення - щодо порушень безпосередньо під час обслуговування.

185 - надання інформації про товари і послуги (меню, цінники, упакування, розрахункові документи тощо).

Також громадяни скаржаться на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення і реклами. За дев'ять місяців надійшло 436 звернень щодо зовнішньої реклами та вивісок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

"На порядку денному - посилення контролю за дотриманням законодавства про державну мову в освіті педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти", - повідомив уповноважений.

З початку року надійшло 277 таких звернень.

Про порушення у сфері охорони здоров'я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах і сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою надійшло 130 повідомлень.

144 звернення стосувались порушень мовного закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова), 52 - установах комунальної та державної власності, 92 - у сфері культури і 138 - медіа.

Автор: mova-ombudsman.gov.ua
  Уповноважений із захисту державної мови показав інфографіку
Уповноважений із захисту державної мови показав інфографіку

Найбільше повідомлень від громадян стосувалися порушення законодавства у Києві (1109 звернень), Харківській (448), Одеській(388), Дніпропетровській (233), Київській (125), Миколаївській(46), Запорізькій (51), Полтавській (44) і Львівській (42) областях.

За результатами розгляду звернень вжито заходи реагування, зокрема проведення держконтролю і накладення на порушників адміністративних санкцій.

"Про результати заходів реагування інформуватимемо додатково", - повідомив мовний омбудсмен.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає штрафи від 5100 до 25 500 грн за використання російського музичного продукту у закладах торгівлі, громадського харчування і сфери послуг.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював чотири роки тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Зараз ви читаєте новину «Де найбільше скарг громадян на відсутність української: показали інфографіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути