понеділок, 19 лютого 2018 10:40

Японський дипломат порадив, як вивчити українську мову

Японський дипломат порадив, як вивчити українську мову
Японський дипломат Дайсуке Мінаміно вивчив українську мову за допомогою розмовника і прослуховування українських радіопередач. Фото: radiosvoboda.org

Керівник політичного відділу посольства Японії в Україні Дайсуке Мінаміно вільно володіє українською мовою. Почав вивчати її 20 років тому, ще аспірантом японського вузу.

"Я вже знав російську. Вивчати ще одну слов'янську мову не дуже хотілось. Але мій науковий керівник наполягав: "Обов'язково". Аналізувати Україну треба не через Росію, бо це не має сенсу", – каже Мінаміно "Радіо "Свобода".

Було важко знайти знавців мови. Не було підручників.

"Українською в Японії цікавились ті, хто імпортував книжки з Канади. Добре пам'ятаю синій підручник з граматики і помаранчевий українсько-англійський словник. Щоб почути живу українську мову, діставав радіоприймач і ловив хвилі "Радіо "Свобода", "Голосу Америки" та Міжнародного українського радіо. Якість звуку не дуже добра, але то був єдиний спосіб послухати українську мову", – пояснює Мінаміно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветеран АТО розповів, як змусив персонал своєї піцерії розмовляти українською

У Києві вирішив всім відповідати лише українською, навіть російськомовним.

"Всім охочим вивчити українську мову рекомендую говорити нею, навіть якщо до них звертаються російською. Не боятися помилятися. Головне – мати якомога більше можливостей послухати живу українську мову. Коли я їжджу в Токіо, то продовжую слухати українське радіомовлення. Зараз завдяки інтернету – це не проблема. Потрібно читати українською новинні сайти, журнали, газети і книги. Це збільшує запас слів української мови. Іще люблю дивитися передачі із правильними та неправильними варіантами застосування української мови", - каже дипломат.

Громадянин Іраку Алекс Заркані перейшов на українську мову після початку війни з Росією.

"Я громадянин іншої держви, живу в Харкові з 2010 році. Після окупації Криму та подій на Донбасі я перейшов повністю на українську. Я дуже люблю цю землю, цю чудесну країну. Мені жаль що коли почну говорити українською, всі дивляться на мене як на ідіота, тому що ці люди забули про те, що Харків - це не Росія. І кожен з них повинен говорити державною мовою", - розповідає він у Facebook-спільноті "Переходь на українську".

Зараз ви читаєте новину «Японський дипломат порадив, як вивчити українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути