понеділок, 25 червня 2018 16:58

"Як не знає української мови, то що вбити" – грузин захистив сина у мовному конфлікті

Автор: language-policy
  Грузин різко висловився в мовному конфлікті на захист сина
Грузин різко висловився в мовному конфлікті на захист сина

У мережі з'явилося відео "мовного" конфлікту між ветераном АТО і сім'єю іноземців, який стався в Калинівці на Вінниччині. Атовець зробив зауваження 17-річному синові грузина, щоб він спілкувався українською. Той мовою не володіє.

Син розповів про це батькові. Згодом виник конфлікт. Запис "розмови" опублікували youtube.

На відео видно, як грузин сперечається з кількома учасниками різних націоналістичних угруповань, що прийшли відстояти позицію екс-учасника АТО.

"Грузини з кафе "Міміно" не звикли жити за законом, нахабно поводяться, тримають частину міста в страху. Цього разу вирішили докопатися до бійця АТО через українську мову. Все закінчилося побиттям ветерана і зламаним телефоном", - пише у Facеbook учасник організації С14 Сергій Мазур.

Натомість у коментарях стверджують, що ніхто нікого не бив і не ламали телефон.

"До грузина приїхав його 17-річний син. Ваш боєць АТО докопувався до малого через те, що він розмовляє російською, а не українською. Але української він просто не знає", - пише Мельничук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова стає трендом

"Мені дуже шкода, що моя розмова на захист сина, якого я виховую без дружини спровокувала підстави вважати мою позицію антиукраїнською. Щиро повожаю народ і землю, яка стала мені другою домівкою і готовий захищати її разом з патріотами, як від москалів так і будь-яких інших ворогів", – написав під дописом батько підлітка Руслан Шекіладзе.

Хлопець переїхав з Грузії житии до батька 8 місяців тому. Коли стояв біля магазину, що неподалік кафе батька, почув докір від місцевого ветерана АТО, що він розмовляє російською.

"Колишній атовець почув, що він говорить російською. Сказав йому, що має говорити українською, а не російською, якщо живе в Україні. Син відказав, що не знає мови. Як він не знає української мови, то що вбити? Застрелити? Вчора зустрів того атовця. По сусідству живемо, хоча й не знали один одного. Поговорили нормально. Питання вичерпане і закрите. Ніхто нікого не бив. Бійки не було, - говорить Gazeta.ua Руслан Шекіладзе. - Я маю українське коріння. Мати – українка. Зі всіма дружив до цього часу 10 років і таке вперше. Не було факту конфлікту. Я просто захистив свою дитину. Ну не знає він української, то чого вибачатися".

Український письменник Андрій Курков розповів, як вплине мовне питання на вибори 2019 року.

Скоро будуть вибори і мова — питання спекулятивне. Хтось намагатиметься в'їхати на ній у Верховну Раду. Але ми знаємо, як це вже було із донецького боку і з західного. Хороших результатів для українського суспільства такий підхід не приніс.

Зараз ви читаєте новину «"Як не знає української мови, то що вбити" – грузин захистив сина у мовному конфлікті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути