середа, 26 травня 2010 18:34

Вчені визначать чи були динозаври теплокровними

Дослідники з Американської палеонтологічної асоціації заявили, що зможуть визначити чи були динозаври теплокровними тваринами. Окремі ізотопи, які накопичуються в зубах теплокровних тварин, не зустрічаються у рептилій, пише National Geographic.

Палеонтологи дослідили зуби різних динозаврів та отримали данні згідно з якими зуби цих тварин містять спеціальні ізотопи вуглецю, що можуть міститися лише в кістках теплокровних тварин.

"Одночасно ми зможемо зрозуміти чи були доісторичні мешканці океану теплокровними тваринами. Бо якщо навколо динозаврів точилися дискусії, то з морськими рибами все було повністю незрозуміло, - сказав голова групи дослідників Вінсент Кармел. - Дослідження закам"янілих зубів лише почалися, ми сподіваємося отримати переконливі результати та назавжди закрити дискусію про динозаврів.

Голова Київського палеонтологічного форуму Іван Шпельман розповів Gazeta.ua, що дослідження зубів може бути найбільш перспективним.

"В скелетах доісторичних динозаврів зуби зберігаються найкраще. Потім радіовуглецевим аналізом можна розпізнати скільки ним років та які ізотопів в них найбільше. У теплокровних тварин в кістках набагато більше ізотопу вуглець-13 та кисень-18".

"Вони відкладаються коли кров, що циркулює в організмі має температуру вищу за 5 градусів. На думку вченого, зараз варто дочекатися результатів аналізу зубів різних видів динозаврів, і тоді гіпотеза того, що вони були теплокровними істотами отримає підтвердження", - підсумував вчений.

Зараз ви читаєте новину «Вчені визначать чи були динозаври теплокровними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути