вівторок, 23 березня 2010 11:43

Динозаври захопили владу на Землі завдяки вулканам

Динозаври захопили владу на Землі завдяки вулканам

Палеонтологи отримали підтвердження того факту, що зайняти домінуюче положення динозаврам 200 мільйонів років тому допомогла вулканічна активність. Стаття вчених з"явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Під час дослідження вчені проаналізували часточки стародавнього пилку в шарах грунту, які відклалися на дні давніх озер і були покриті застиглою лавою. Зразки для роботи збиралися в США і Великобританії.

У своєму попередньому дослідженні вчені встановили, що розкол суперконтиненту Пангеї, який відбувався приблизно під час становлення стародавніх ящерів, спричинив тривалу вулканічну активність. У деяких регіонах виверження відбувалися впродовж 610 тисяч років. Нові дані дозволили співвіднести отриману інформацію з графіком вимирання головних конкурентів динозаврів - круротарзанів.

У результаті вченим вдалося встановити, що причиною вимирання останніх стали кліматичні зміни, викликані виверженнями. Палеонтологи припускають, що динозаври виявилися більш пристосованими до зростання температур, ніж їхні суперники.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Динозаври захопили владу на Землі завдяки вулканам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути