пʼятниця, 05 березня 2010 09:23

Вчені остаточно з"ясували, чому вимерли динозаври

Вчені остаточно з"ясували, чому вимерли динозаври

Вчені остаточно визнали падіння гігантського астероїда причиною вимирання динозаврів 65 млн років тому. Вони відкинули альтернативну теорію пояснення цієї події, згідно з якою причиною його стали найпотужніші гігантські виверження вулканів, що тривали 1,5 млн років.

До такого висновку прийшла група у складі 41 вченого з країн Європи, Канади, Мексики, США та Японії, які підбили підсумок накопичених за останні 20 років даних.

Сліди падіння на землю астероїда діаметром у15 кілометрів були знайдені на території Мексики. Ця подія приблизно збігається у часі з датою катастрофічної події, яка поклала кінець 160 млн років панування на планеті динозаврів.

Приблизно в той же самий час на території, яка згодом стала Декканскім нагір"ям в Індії, відбувалася нескінченна серія вивержень вулканів. І падіння метеорита, і виверження могли викликати затемнення атмосфери, похолодання і загибель багатьох видів живих істот.

Проте вивчення давніх викопних решток показало, що масова загибель тварин і рослин в кінці крейдяного періоду 65,5 млн років тому мала стрімкий характер і не була розтягнута в часі.

На думку дослідників, це говорить про те, що причиною став астероїд, а не вулкани. До моменту загибелі динозаврів виверження відбувались вже півмільйона років, однак істотного впливу на світову флору і фауну це не маля.

Енергія удару астероїда про Землю в мільярд разів перевищувала енергію вибуху атомної бомби над Хіросімою.

Моделювання атмосферних процесів показало, що падіння астероїда викликало набагато більше, ніж виверження вулканів, миттєве виділення в атмосферу сірки, пилу, кіптяви, що викликало аномально довгу зиму і згубило близько половини видів живих істот на Землі.

Ця катастрофічна подія відкрила дорогу пануванню на планеті ссавців, до яких належить і людина.


NEWSru
Зараз ви читаєте новину «Вчені остаточно з"ясували, чому вимерли динозаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути