пʼятниця, 30 квітня 2010 15:27

У людини і жаби знайшли 1700 однакових генів (ВІДЕО)

У людини і жаби знайшли 1700 однакових генів (ВІДЕО)

Міжнародна група біологів розшифрувала геном шпорцевої жаби Xenopus tropicalis, що містить більше 20 000 генів, що кодують протеїни.

Рід Xenopus включає в себе понад 20 видів жаб, які заселяють південну частину Африки. Найбільш відомий вид X. laevis (звичайна шпорцевая жаба), який використовується як модельний організм у біології розвитку. Вибираючи об'єкт секвенування, вчені, однак, віддали перевагу X. tropicalis, оскільки його геном менший: у цього виду є по дві копії кожного гена на 10 парах хромосом, а в X. laevis більшість генів на 18 парах хромосом представлені в чотирьох копіях.

Роботи з розшифрування генома були розпочаті в 2002 році. Чорновий варіант з'явився через три роки, а результати попереднього аналізу зібраних даних оприлюднили тільки зараз.

Геном X. tropicalis містить більше 1,7 млрд основ. Авторам вже вдалося ідентифікувати щонайменше 1 700 генів, що відповідають генам людини, які пов'язані з різними захворюваннями (цукровий діабет 2-го типу, гострим мієлоїдний лейкоз, алкоголізмом, вродженої м'язової дистрофією і іншими). Учені також відзначили велику подібність деяких великих областей геномів людей, жаб і курей.

"Вивчаючи ці сегменти, ми переносимося на 360 млн років тому - в ті часи, коли по Землі ходив загальний предок птахів, жаб, динозаврів і ссавців", - зазначає учасник дослідження Уффе Хеллстен з Об'єднаного геномного інституту (США).

Вчених здивувало те, що мобільні генетичні елементи, транспозони, становлять цілу третину геному X. tropicalis. При цьому несподівано велика частина - три чверті.

Розшифрування даних по X. tropicalis, за словами авторів, помітно спрощує дослідження геному X. laevis. Використання більш ефективних методик дозволить знизити вартість робіт, які планується розпочати найближчим часом, приблизно до одного мільйона доларів. На X. tropicalis учені витратили у 20 разів більше.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У людини і жаби знайшли 1700 однакових генів (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути