Ексклюзиви
середа, 31 березня 2010 13:50

У Китаї розкопали динозавра-трясогузку (ФОТО)

Автор: BBC
 
Археологи знайшли у Китаї рештки мініатюрного динозавра, найбільш рухливого у цій групі плазунів.

Тварина отримало назву, складену з китайських коренів згідно з латинськими правилами зоологічної бінарної номенклатури: Xixianykus zhangi.

Українською вона може читатися як як Сісянікус чжан"і. Сіся ("західна ущелина") - це повіт в окрузі Наньян провінції Хенань на сході центральної частини Китаю, де і знайшли скам"янілі рештки.

Знайшовши залишки динозавра, вчені дали тварині прізвисько "roadrunner" (так по-англійськи називається вид зозулі, за своєю поведінкою найбільше нагадує поширену в Україні трясогузку). Всього знайшли сім хребців динозавра, кілька ребер, частини тазу і велику частину правої задньої ноги.

Динозавр-Плиска був завдовжки менше ніж півметра і бігав на двох задніх ногах. Відкритий вид динозаврів - рекордсмен з різниці в довжині передніх і задніх кінцівок. Очевидно, він був відмінним бігуном.

Своїми потужними кігтиками на передніх кінцівках сісянікус розкопував землю або купи листя, добуваючи звідти термітів і мурах. Між мурашниками, на думку вчених, він і ховався від хижаків, використовуючи свій малий зріст.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Китаї розкопали динозавра-трясогузку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути