неділя, 12 серпня 2012 00:26

В Тихому океані знайшли величезний дрейфуючий острів

В Тихому океані знайшли величезний дрейфуючий острів
vesti.ru

У Тихому океані виявлено новий, раніше невідомий географам острів. Відкриття зробили військові моряки з Нової Зеландії. Площа острова - 26 000 квадратних кілометрів. Правда, його точні координати визначити дуже складно - справа в тому, що острів пливе.

Загадкову землю спочатку помітив пілот ВМС Нової Зеландії. З кабіни свого літака він побачив величезну світлу пляму, яка затягнула майже всю водну гладь. При цьому острів повільно рухався за течією. Поверхня його тверда і пориста. Останній раз дрейфуюча земля була помічена за тисячу кілометрів на північ від Окленда.

За словами директор Інституту вулканології і геодинаміки РАПН, академіка РАПН Генріха Штейнберга, острів - вулканічного походження. Академік впевнений, що цей острів ніколи не перейде в юрисдикцію якої-небудь держави, адже він приречений, оскільки складається з кремнієвої піни - пемзи, яка виникає в результаті підводних вивержень. Застигаючи, ця спінена лава може приймати химерні форми. Але матеріал крихкий, як пінопласт. Потужний океан розколе його на частини за кілька днів. У кращому випадку від нього залишаться шматочки пемзи, придатні для того, щоб покласти у ванній поруч з мильницею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новій Зеландії прокинувся вулкан

"По знімкам і зразкам, які дістали, видно, що це - пемза, сильно пористий матеріал. Пемза легше води, вона плаває. Не пригадаю, щоб було щось у подібно масштабі останні років 20. Але при підводних виверженнях це досить звичайна річ ", - зазначив Генріх Штейнберг.

Цього шматка пемзи вистачило б, наприклад, на всю Бельгію - буквально від кордону до кордону - або для того, щоб всі жителі планети взяли собі по шматочку в гігієнічних цілях.

Зараз ви читаєте новину «В Тихому океані знайшли величезний дрейфуючий острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути