середа, 25 липня 2012 09:38

Росіяни пропонують назвати Північний Льодовитий океан "Русским"

Росіяни пропонують назвати Північний Льодовитий океан "Русским"
Фото: ru.tsn.ua

Російські вчені запропонували змінити назву Північного Льодовитого океану. На їхню думку, правильніше називати його "Русским".

Ініціатива перейменування належить АНО "Інститут експертних оцінок" і, зокрема, його директору, академіку РАПН Миколі Павлюку. Як обгрунтування своєї ідеї вчений наводить ті факти, що у Росії найдовша на півночі берегова лінія, найбільша в Арктиці площа володінь (виходячи з ідеї про геологічну приналежності шельфу за даними досліджень хребтів Менделєєва і Ломоносова) і найбільше в Північному Льодовитому океані число островів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший острів у світі здобув широку автономію

Крім того, Павлюк вважає підставами для перейменування внесок Росії у дослідження Арктики і володіння криголамним флотом.

Саме перейменування директор автономної некомерційної організації вважає "логічним і справедливим", оскільки назви морів і океанів "змінювалися протягом історії в залежності від тих чи інших чинників", і "в безпосередній близькості від російських кордонів знаходяться Японське, Норвезьке, Гренландське моря".

"І, до речі, в Експертну раду нашого Інституту входить Юрій Костянтинович Лаптєв, який є прямим нащадком Дмитра та Харитона Лаптєвих, великих російських дослідників Арктики, на честь яких було названо Море Лаптєвих. Тож ініціатива з перейменування океану від імені нашого Інституту в якійсь мірі логічна ", - йдеться в повідомленні Павлюка на сайті установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Гоа обурила російська мова на вказівниках

Ініціатива директора і співробітників інституту прозвучала в той час, як Росія, США, Канада, Данія і Норвегія борються за приналежність Північного Полюса і ділянок нафтоносного арктичного шельфу. Згадані дослідження підводних хребтів проводилися в рамках цих територіальних претензій.

В переважній більшості країн світу Північний Льодовитий океан називається Арктичним.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни пропонують назвати Північний Льодовитий океан "Русским"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути