вівторок, 07 серпня 2012 07:33

У Новій Зеландії прокинувся вулкан

Новозеландський вулкан Тонгаріро прокинувся після більш ніж вікового сну.

Близько півночі за місцевим часом вулкан, розташований приблизно в 280 кілометрах на південь від найбільшого міста країни Окленда, почав викидати розжарені камені і попіл. Через кілька годин викиди припинилися, проте рятувальні служби попередили жителів довколишніх населених пунктів про можливу небезпеку і порадили не залишати свої будинки.

На щастя, в безпосередній близькості від вулкана мало хто живе - тут розташований національний парк. Ніяких повідомлень про постраждалих поки не надходило. В якості запобіжних заходів поліція закрила ряд проходять неподалік доріг, а авіакомпанії скасували або змінили маршрути декількох внутрішніх рейсів.

Сейсмологи поки не можуть сказати, чи слід чекати нових вивержень.

"Зараз все, здається, заспокоїлося, але це необов'язково означає, що виверження завершилося, - попередив новозеландський вулканолог Майкл Розенберг. - Не виключено, що перші викиди попелу і лави є прологом до більш тривалого виверження, а, може бути, всі вже й закінчилося".

Останній раз виверження вулкана Тонгаріро відбувалося в 1896-97 роках. Воно тривало 11 місяців. Раніше виверження були зареєстровані в 1869 і 1892 році, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Зеландії прокинувся вулкан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути