субота, 11 травня 2024 05:50

Уникайте важкої праці і не відвідуйте кладовища: яких заборон дотримуватись у Світлу суботу

Уникайте важкої праці і не відвідуйте кладовища: яких заборон дотримуватись у Світлу суботу
Якщо 11 травня дощить, таким буде і літо Фото: pinterest

11 травня вшановують святого Мокія Амфіпольського.

Народився в 3 столітті у родині шляхетних та заможних людей. Пізніше він переїхав до Фракції й оселився у місті Амфіполі. Там він став священником в християнському храмі та намагався переконати язичників прийняти хрещення. Його віра та відданість привели до страшних тортур: його кидали в клітку до диких тварин, колесували, закривали в розпеченій печі та інші жахливі покарання. Однак, Всевишній завжди був поряд та надавав святому сил витримати катування та постійно зцілював його. Розлютившись, імператор наказав обезголовити Мокія.

Також 11 травня відзначають день пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Вони народилися в місті Солуні (сучасні Салоніки, Греція) у родині знатного вельможі у першій третині IX сторіччя. Обидва вони також певною мірою пов'язані з Україною. Просвітителі слов'ян, святі брати Кирило і Мефодій уподібнилися до святих апостолів і їхніх трудів у благовісті віри Христової.

Кирило був сином знатного воєводи, слов'янина-болгарина, який жив у Солуні (Македонія). Він виховувався з майбутнім візантійським імператором Михаїлом. Після навчання Кирило пішов в один із монастирів, а потім став бібліотекарем при храмі Св. Софії та вчителем філософії в головній Царгородській школі. Його богословська освіченість допомогла йому перемогти в диспуті з Ананією-іконоборцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День матері-2024: добірка цікавих ідей подарунків

Разом із братом Мефодієм він вирушив на місіонерську подорож до слов'янських країн, де стали займатися перекладом богослужбових книжок із грецької на слов'янську мову. Для цього вони впорядкували слов'янську абетку, яка стала називатися кирилицею.

Прикмети

Дощить чи вранці туман - таким буде і літо.

Червоне сонце під час сходу - літо буде грозовим.

Веселка - до вітряного червня.

Що не можна робити, а що варто

У Світлу суботу заборонена важка фізична робота - акцент потрібно зробити на відпочинку і спілкуванні з рідними.

Також цього дня не заведено відвідувати кладовища і поминати покійних. Не можна сваритися, створювати конфлікти, лаятися і сумувати.

Незаміжнім дівчатам заборонялося підмітати підлогу, тому що вірили, що тоді вони "вимітають" з оселі майбутнього нареченого. Також не можна було ходити до водойм без особливої потреби, каламутити там воду, тому що в цей період виходили русалки, які могли затягнути на дно.

Зазвичай цього дня селяни займалися рутинними справами по дому. Не прийнято було працювати в полі чи на городі, тому туди не виходили.

Щороку у християн східного обряду проходить Радониця, яку в народі також називають Гробки, Проводи або Поминальна неділя. Цього дня прийнято згадувати покійних родичів, йти до храму, на цвинтар і поминати їх там. Щороку дата святкування Радониці змінюється, адже вона прив'язана до Великодня. А вираховування дати Світлого Божого Воскресіння не змінилося для вірян східного обряду.

Через те, що Радониця завжди припадає на дев'ятий день після Великодня, то 2024 року вона проходитиме у вівторок, 14 травня. Це основне весняне свято, під час якого віряни східного обряду поминають покійних родичів та близьких людей. В різних місцевостях воно припадає на суботу, неділю, понеділок або вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Уникайте важкої праці і не відвідуйте кладовища: яких заборон дотримуватись у Світлу суботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути