середа, 06 жовтня 2010 09:40

Учені знайшли найпростіший спосіб вгамувати біль

Учені знайшли найпростіший спосіб вгамувати біль

Патрік Хаггард і Марджолейн Каммерс з Інституту когнітивної нейробіології лондонського Юніверсіті-коледжу (Велика Британія) показали, що інтенсивність болю залежить не тільки від того, які сигнали надходять у мозок, але і від того, як мозок інтегрує ці сигнали в своє уявлення про весь організм, передає Компьюлента.

У своїх експериментах вчені скористалися цікавим явищем: якщо вказівний і безіменний пальці піддослідного перебувають у теплій воді, а середній - у холодній, людині здається, що останній поміщений в нестерпно гаряче середовище.

Якщо зробити це обома руками, а потім потерти одну про іншу, болюче відчуття послаблюється на 64% порівняно з тим випадком, коли дотик не відбувається. Цікаво, що це не працює, якщо обманюється тільки одна рука, а також за умови, що один одного торкаються тільки один або два пальці. Не допомагає і дотик до руки товариша, обдуреної таким же чином.

Отже, біль зменшується тільки в тому разі, коли мозок отримує інформацію від "датчиків температури" і дотику всіх шести пальців.

Експеримент підтвердив наявність висококогерентної соматосенсорної системи, яка передбачає узгодженість між тактильними та тепловими відчуттями, а також між сигналами, які надходять від двох рук.

Про те, що мозок сприймає тіло як щось ціле, відомо, втім, давно. Ні для кого не секрет, що ампутовані кінцівки "болять", хоча їх вже немає, поки мозок не складе собі нову картину організму.

Результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли найпростіший спосіб вгамувати біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути