Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 17:07

"Пацієнти не борються за свої права. Більшість вибирає варіант заплатити"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Володимир Курило каже, що не брав хабарів, будучи начальником обласного управління охорони здоров’я. Тому не доробився до власного автомобіля. Користується мобільним телефоном ”нокіа” старої моделі. Її вже зняли з виробництва
Володимир Курило каже, що не брав хабарів, будучи начальником обласного управління охорони здоров’я. Тому не доробився до власного автомобіля. Користується мобільним телефоном ”нокіа” старої моделі. Її вже зняли з виробництва

Тернопільська прокуратура передала до суду справу проти лікаря з обласного пологового будинку. За препарат куросурф, життєво необхідний для недоношених немовлят, він вимагав у породілей 500–4000 грн. Хоч мав видавати його безкоштовно. Із 49-річним Володимиром Курилом, заступником голови комісії з питань охорони здоров"я та материнства при Тернопільській обласній раді, говоримо про зловживання серед медиків.

— Інсуліни, онкопрепарати, протитуберкульозні засоби, той самий куросурф лікарні повинні отримувати безкоштовно, — розповідає. — Але виникають нюанси. Припустимо, держбюджет прийняли із запізненням, із запізненням провели тендер. За цей час запаси інсуліну вичерпалися. От і маємо проблему. Як було в цьому конкретному випадку, коментувати не беруся. Хай суд це з"ясовує.

Безкоштовна медицина в Україні — це лише декларація. У Польщі, де 36 мільйонів населення, на охорону здоров"я виділяють 44 мільярди євро. А в нас на 46 мільйонів людей — 30 мільярдів гривень. 90 відсотків з цих грошей ідуть на зарплату, енергоносії, харчування. На одне ліжко-місце виділяють 1,5–2 гривні на день. Заклади купують найнеобхідніше — спирт, реактиви для лабораторії, засоби для наркозу.

За пологи в Тернополі треба заплатити 100 доларів. За проходження комісії, що підтверджує інвалідність, — третину від суми допомоги.

— Зарплата молодого медика — 800 гривень. І якщо заможний пацієнт може віддячити лікарю, хай платить. Інше діло, коли той вимагає гроші. Це вже поле для діяльності правоохоронних органів. Проблема в тому, що наші пацієнти не борються за свої права. Більшість вибирає варіант заплатити. Якби було одне-друге звернення в прокуратуру, то втретє вже не вимагали б.

Говорять, деякі медики домовляються з фірмами-виробниками і виписують пацієнтам ліки їхнього виробництва.

— Якщо лікар пропонує купити щось у нього, або в конкретній аптеці, раджу його послугами не користуватися.

Скільки треба платити лікарю, щоб він не брав хабарі?

— При теперішніх цінах — не менше 1000 доларів. Наші спеціалісти масово виїжджають працювати в Росію, Білорусь. Там зарплата 600–800 доларів. А в Європі можна ще більше заробити, доглядаючи за пристарілими чи дітьми.

Як поліпшити фінансування медицини?

— Окрім бюджетних грошей, потрібно залучати кошти страхових компаній, добровільні пожертви, гранти. Фінансування нашої медицини потрібно перевернути з ніг на голову. Зараз більшість коштів йде на утримання лікарень. Чим більший заклад, тим більше фінансування. А сільські амбулаторії отримують мізер. Має бути навпаки. Якщо до першої ланки звертається 1000 хворих, то тут же 700 і мають вилікувати. Тільки 200 скерувати в районну лікарню, менше сотні — в область, кілька людей — у науково-дослідні інститути. Розпорядником коштів повинен бути саме отой перший лікар, до якого потрапляє хворий.

Приватна медицина себе виправдовує?

— Дискусійне питання. Одного разу я з особистими проблемами попав у київську приватну клініку. Мусив просто піти звідти, бо лікар свідомо давав неправдиву інформацію — так заробляв гроші. В той же час в іншій клініці все було на вищому рівні — суперсучасне обладнання, електронний запис на прийом, електронна амбулаторна картка, кваліфікований персонал. У країні повинні бути і державні, і приватні заклади.


"Попередив колег, що можуть забути про хабарі"

На посаду головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні призначили 51-річного Михайла Гичку. Він пообіцяв навести лад у приміщеннях закладу та побороти хабарництво. Доти очолював обласний діагностичний центр.

— Почали з реанімації. На реконструкцію з обласного бюджету нам виділили 109 тисяч гривень. Їх не вистачає, прошу ще 300. Звертаюся до начальника управління охорони здоров"я, губернатора, — говорить Гичка. — Обов"язково мушу облагородити територію. Асфальт треба постелити на доріжках, клумби озеленити. Велику біду маємо з дахом лікарні, треба міняти покриття на всіх 22 корпусах. Мусимо замінити старі труби й вікна, через які втікає взимку тепло. Відремонтувати туалети, а то приїжджають із-за кордону гості й стидно, що там постійно щось капає, валиться. На це все потрібні колосальні кошти. З нового року їздитиму в міністерство, говоритиму про проблеми, проситиму грошей.

Лікарів, які вимагатимуть хабара, обіцяє карати.
— Як тільки прийшов, одразу попередив колег, що з цього часу можуть забути про взятки, — каже Михайло Михайлович. — Усі, кому таке правило не подобається, можуть іти в інші медичні структури. Пацієнти, в яких вимагатимуть гроші, нехай одразу звертаються до мене. Я знайду спосіб, як покарати хабарників.

Зараз ви читаєте новину «"Пацієнти не борються за свої права. Більшість вибирає варіант заплатити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути