четвер, 12 січня 2012 18:25

Передбачення 100-річної давності, які збулися протягом століття

Передбачення 100-річної давності, які збулися протягом століття

На зламі 20 століття, в грудні 1900 року, Джон Елфрет Воткінс написав статтю, яку вмістив американський жіночий журнал Ladies' Home Journal.

Увагу до прогнозів 100-річної давнини привернула публікація видання Saturday Evening Post, у якій редактор відділу історії Джеф Нільсон високо оцінює далекоглядність Воткінса. Ця публікація викликала шквал відгуків у Twitter.

10 прогнозів Воткінса, які збулися

1. Цифрова кольорова фотографія. Воткінс, звісно, не міг знати слова "цифрова" або описати принцип роботи цифрових фотоапаратів чи комп'ютерів, але він досить точно спрогнозував, як люди майбутнього будуть послуговуватися фото-технологіями.

"Фотографії будуть телеграфом передаватися з будь-якої відстані. Через 100 років, коли в Китаї буде якийсь бій, то вже через годину газети надрукують знімки найцікавіших його моментів... фотографії будуть відтворювати всі кольори в природі". Патрик Такер з базованого в США Світового футурологічного товариства (World Future Society) вважає, що Воткінс спрогнозував набагато важливіший технологічний прорив.

2. Збільшення зросту американців. "Американці стануть вищими на один-два дюйми". Тут точність прогнозу просто вражаюча, каже Джеф Нільсон: середній зріст американця у 1900 році становив приблизно 66-67 дюймів (1,68 -1,70м), а через 100 років середній зріст виріс до 69 дюймів (1,75м).

3. Мобільні телефони. "Безпровідні мережі телефону і телеграфу охоплять цілий світ. Чоловік зможе, перебуваючи посеред Атлантичного океану, порозмовляти зі своєю дружиною, яка сидить у своєму будуарі в Чикаго. До Китаю буде зателефонувати так само легко, як зараз - із Нью-Йорка до Брукліна".

У часи Воткінса міжнародні дзвінки, як явище, не існували. Минуло ще 15 років перед тим, як Александр Белл здійснив перший дзвінок із східного узбережжя США на західне. Ідея безпровідного телефонного зв'язку була в ті часи справді революційною.

4. Напівфабрикати. "Напів-приготовані страви можна буде купити в закладах, подібних до сьогоднішніх пекарень". Популярність готових страв, які потребують лише підігрівання, свідчить, що Воткінс і тут мав рацію, хоча він прогнозував, що готові страви продаватимуть на тарілках, які відразу повертатимуть.

5. Уповільнення росту населення. "Населення Америки [США] становитиме від 350 до 500 млн". Цифра завищена, каже автор статті про Воткінса Джеф Нільсон, однак він віддає належне тому, що на початку 20-го століття пролунала правильна оцінка тенденції приросту населення. Якби населення США зростало такими самими темпами, як це було 1900 року, то 2000 року воно перевищило б один мільярд.

Натомість, населення США зросло до 280 млн.

6. Тепличні овочі. Фермери перетворять зиму на літо, а ніч - на день, писав Воткінс, прогнозуючи, що ґрунт підігріватимуть електроенергією, а під склом садитимуть великі городи.

"Овочі купатимуться в потужному електроосвітленні, яке, немов сонце, пришвидшуватиме їхній ріст. Електрострум у ґрунті пришвидшить дозрівання овочів, зробить їх більшими і вбиватиме набридливі бур'яни. Промені кольорового світла прискорять ріст багатьох рослин. Електрообробка насіння городини призведе до того, що воно швидше проростатиме і незвично рано дозріватиме".

7. Телебачення. "Людина зможе бачити, що діється в світі. Люди і всілякі предмети постануть у фокусі камер, які електрично будуть під'єднані до екранів на іншому кінці мереж і на відстані в багато тисяч миль". Цей прогноз Воткінса реалізувався в 20-у столітті міжнародними телетрансляціями наживо, а останнім часом - поширенням веб-камер.

8. Танки. "Великі форти на колесах снуватимуть просторами на швидкості експрес-потягів сьогодення". Щось подібне передбачав ще Леонардо да Вінчі, каже Джеф Нільсон, але Воткінс розвинув це бачення.

9. Більші фрукти. "Наші пра-правнуки їстимуть полуниці завбільшки з яблуко". Хоча за минуле століття виведено багато сортів фруктів, які є більшими за ранні сорти, прогноз Воткінса щодо полуниць виявився занадто оптимістичним.

10. Надшвидкісна залізниця. "Нормальною швидкістю для потяга буде дві милі за хвилину. Залізничні експреси розвиватимуть швидкість 150 миль за годину".

Рівно через 100 років після цього прогнозу американська залізнична компанія Amtrak відкрила швидкісну залізницю між Бостоном і Вашингтоном. Максимальна швидкість потягів на лінії Acela Express становить 150 миль на годину, хоча середня швидкість - значно менша.

Чотири прогнози, які не справдилися

1. Зникнення з латиниці літер C, X чи Q. "В абетці, яку ми використовуємо щодня, не буде літер C, X або Q. Від них відмовляться через їхню непотрібність".

Це було явним перебільшенням, каже Патрик Такер зі Світового футурологічного товариства. Однак цікаво, що Воткінс спробував спрогнозувати можливі наслідки поширення засобів масової комунікації.

2. Усі ходитимуть пішки 10 миль щодня. "Це дуже оптимістичний погляд на майбутнє людство, але він не бере до уваги популярність і зручність саме тих проривів у транспорті, про які сам же пише в своєму прогнозі",- каже Патрик Такер.

3. У великих містах зникнуть автомобілі. "Весь рух транспорту в межах міста буде або під землею, або над землею". Прогноз хоч і перебільшений, однак багато центрів великих міст мають пішохідні зони. Крім того, він слушно припускав зростання ролі підземних переходів, тунелів і естакад.

4. Не буде комарів і мух. "Комарі, мухи і таргани будуть винищені". Воткінс тут перевершив себе за рівнем оптимізму. Зараз у США, навпаки, зростає епідемія блощиць.

Зараз ви читаєте новину «Передбачення 100-річної давності, які збулися протягом століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути