Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2010 00:00

Перший цифровий фотоапарат коштував, як корова

 

Цифрові фотоапарати з'явилися 2000 року, — розповідає продавець вінницького магазину "Цифра" Сергій Тищук, 41 рік. — Вони були не надто популярні, бо фотографії робили неякісні. Мали камери 0,3 мегапікселі — такі зараз стоять на простеньких мобілках. Цифровий "Кенон" коштував близько тисячі гривень. А середня зарплата — 250–300. Треба було працювати півроку. За ці гроші можна було купити корову.

— Пльоночні мильниці були значно дешевші, їх могли купити багато сімей. Але ж і ламалися часто, — пригадує Володимир Семчишин, 39 років, колега Тищука. — На моїй свадьбі зламалися два пльоночних фотика. Не маю жодного знімка, бо пльонку засвітили.

Популярними цифрові фотоапарати стали з 2004-го. Матриці на них стали по 3,2, 4, 6 мегапікселів.

— Улітку 2004-го купив "Коніку мінолту". Головна фішка — рідкокристалічний екран, на якому можна переглядати кадри. Бо на пльоночних відоіскатєль маленький, то часто "відрізали" руки, ноги, голови. Їздили тоді на море, то вперше за багато років привезли хороші фотографії. Фотоапарат наперебій просили родичі, знайомі. За рік він перестав знімати. У ремонт такі не брали, бо не знали, як лагодити.

Професійні фотографи нарікали, що знімки з цифровиків пласкі, не мають глибини, різкості. Тому для весіль і урочистостей фотографували плівковими.

— Із 2005 року цифрові фотоапарати стали брати на подарунки. Вони вже були доступні. Середньої якості коштував гривень 600. У них з'явилася функція відеозйомки, правда, без звуку. У нас у магазині були дні, коли продавали по 15–20 штук.

Що з'явилося протягом 10 років

Флешки — накопичувачі інформації. 2005-го флешка на 512 мегабайт була хітовою, коштувала від 250 грн. Тепер є в 16 разів більші за ємністю — на 32 гігабайти. Флешки повністю витіснили дискети.

Хлібопічки. Популярними стали 2004-го, коли в них з'явилася функція вимішування інгредієнтів.

Кавові апарати. Перший установили в столиці 1990-го. В обласних центрах масово почали з'являтися 2005-го. Машина готує каву за 30 с.

3D-кінотеатри. 3D-формат дає ефект присутності всередині фільму. Об'ємну картинку глядач бачить тільки у спеціальних окулярах, які видають у кінотеатрах. Без них зображення розмите, бо на екрані показують два кадри — окремо для правого і лівого ока. Перший 3D-кінотеатр відкрили 2008-го в Києві.

Ганчірки з фібротканини. Стали популярними 2009-го. Такою ганчіркою можна мити вікна, дзеркала без миючого засобу. За раз вбирають зі столу склянку води.

Зараз ви читаєте новину «Перший цифровий фотоапарат коштував, як корова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути